Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приеха Държавния бюджет за 2021 година

На фона на обявените преди ден извънредни мерки за борба с коронавируса днес парламентът прие окончателно на второ четене Държавния бюджет за догодина. Приоритетите му основно са политиката по доходите и пенсионната политика. Ето какво е предвидено:

  • Приходи и разходи

През 2021 г. в Държавния бюджет са заложени 47,6 млрд. лв. приходи, разходите също се увеличават – на 52.532 млрд. лв. за 2021 г.

Заложен е ръст на БВП от 2,5% и дефицит от около 5 млрд. лева /3.9% от БВП/.

  • Увеличение на доходите

От следващата година минималната работна заплата се повишава с 40 лв. – от 610 на 650 лв.

Депутатите разписаха още предвиденото увеличение на учителските заплати със 17 на сто, а за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 със 30%.

Държавните служители, чиито заплати идват от бюджета, също ще повишат месечните си доходи, но с 10 на сто. Същото увеличение беше предвидено и за работещите в системата на МВР, но с протести полицаи и пожарникари поискаха то да бъде 30%. Аргументът им е, че те също са на първа линия в борбата срещу епидемията от коронавирус. В крайна сметка парламентарното мнозинството одобри повишаване на заплатите на униформените с 15 на сто.

  • Бюджет и COVID-19

Дискусиите по бюджета очаквано минаха под знака на новите ограничителни мерки. Според опозицията, може да се наложи разчетът да бъде коригиран още през декември, тъй като никъде не са предвидени новите компенсации, обявени от управляващите. 

„Правителството на Борисов затвори държавата без да осигури грижа за хората. Обещанията на Борисов са голи думи, защото ги няма в сегашния бюджет, а в новия не е предвиден нито лев“, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  • Социална сфера

Парламентът гласува и запазването на подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. В бюджета е предвидена месечна помощ в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв. Семействата, чиито доход достига до 510 лв., също ще получават помощи, но в размер на 80%. Нов момент са и предвидените данъчни облекчения за отглеждане на деца от догодина.

Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете през 2021 г. ще бъде 250 лв., за второ – 600 лв., а за трето – 300 лв.

  • 8 лева партийна субсидия

През 2021 г. партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лв. на получен действителен глас. Размерът на субсидията бе гласуван анблок с други текстове, без дебат в пленарната сала. От ВОЛЯ имаха предложение размерът да стане 0 лв., с което на практика партиите да не получават публично финансиране, но то не срещна одобрението на мнозинство.

„Бюджет 2021 не обслужва партийни интереси, а е изцяло насочен към националния интерес – да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнеса и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции“. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев в парламента след приемането на Закона за Държавния бюджет.

„Бюджетът е съставен в небивали до момента условия и борба за ограничаване господството на COVID-19 върху здравето на хората, социалния и икономическия им живот“, отбеляза министърът. 

По думите му правителството е наясно с притесненията на хората и бизнеса. 

„Бюджет 2021 е нашият адекватен и икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат“, каза той. 

„Бюджет 2021 дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки, в него са предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено“, посочи още финансовият министър. 

През 2021 постигаме обещаното удвояване на средната учителска заплата от 2017 г., както и увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование, посочи Ананиев.

Продължава да се увеличават парите за сектор образование – подкрепа както за педагогическия и непедагогическия персонал, така и за повишаване достъпа и качеството на образованието. 

„Спазваме обещаното увеличение на минималната работната залата, доходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година, а не предизборно“, подчерта министърът.

По думите му ресурсът за социалните системи за 2021 г. е на безпрецедентно високо ниво. Осигурява се финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за отглеждане на деца, подкрепа за родители чрез данъчни облекчения, увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лв., увеличението на максималния размер на пенсията от 1200 на 1440 лв., осъвременяване на пенсията от 1 юли с 5 процента и изплащане на добавка от 50 лв. за всеки пенсионер до март 2021 г. 

Средствата за здравеопазване за следващата година също са рекордно високи, каза Ананиев. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските дейности, за ваксината за COVID-19, за изграждане на здравната информационна система и на националната педиатрична болница. 

Правителството работи върху националния план за възстановяване и устойчивост, който залага интервенция в няколко области на политиката – зелената икономика с фокус към енергийната ефективност, иновациите, дигитализацията, подобряване на свързаността на регионите в страната и др., посочи Ананиев.

„Чуха се критики за размера на дефицита и спекулативни твърдения за дълга, каза той и допълни, че със сигурност, ако нямаше пандемия и всички негативи от нея, фискалната позиция щеше да бъде значително на по-ниско ниво. В същото време дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС, посочи министърът. И по двата показателя продължаваме да сме между първите в ЕС, като след отминаването на пандемията прогнозираме страната ни да тръгне по пътя на икономическо възстановяване и растеж, които да осигурят възможност за стъпки към постепенно свиване на бюджетния дефицит“, допълни финансовият министър.

Източник: Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *