Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Съвременното образование не е адекватно на времето, в което живеем

Съвременната образователна система е създадена и структурирана за целите на друга епоха. Това бе основният акцент във филма „Азбука“, прожектиран тази вечер в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград. Какво се случва със съвременното образование ни показа Ървин Вагенховер в австрийския документален филм „Азбука” . С помощта на гледната точка на специалисти в областта на образованието като Джералд Хютер, сър Кен Робинсън, Андре и Арно Щерн и през лични истории като тази на Пабло Пинеда, режисьорът подсказа, че днес училището често не помага, а по-скоро е в ущърб на творческите способности на децата. Използваните методи в образователната система са наследени от Индустриалната епоха и почти не са се променили, докато светът върви напред в развитието си. Остарелите методи възпитават в подчинение човека и не му създават условия да осъзнава и опознава реалните си възможности. Образователни дейци от различни краища на света анализират този процес и предлагат различни алтернативи.

Салонът бе пълен с учители, ученици и родители, които изгледаха с интерес гледната точка на множество световни експерти, изследващи образователните системи в различни държави. Чрез анализи, проучвания и експерименти те доказват, че системата, която се прилага днес на принципа на съревнование между учениците, е пагубна за дивергентното мислене, а от там – и за творческите им способности.

Филмът е немско-австрийски, а правата за излъчването му са предоставени краткосрочно на Ева Ангелова, представител на творческа езикова работилница Евона, и е преведен в рамките на Кинофестивал не-Възможното образование 2019 и
осигурен със съдействието на Гьоте Институт България.

Очаква се следващата седмица темата да продължи с прожекция на още един филм, за който правата вече са получени от Творческа работилница Евона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *