Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Преподавателите от ППМГ“Акад.проф. д-р Ас.Златаров“ Теменужка Христова и Ива Цветанова участваха в обучение на ЦЕРН

В периода 21-27.07.2019 в ЦЕРН се проведе обучение на учители по природни науки, подпомагано  от МОН дирекция “Квалификации и Кариерно развитие“.
От ППМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров“ участваха учителите по природни науки Теменужка Христова и Ива Цветанова-Иванова. Целта на програмата е да запознаят  учителите с дейността на ЦЕРН. Той обединява усилията на европейските държави за изследвания за мирни цели в областта на физиката на елементарните частици. Днес е най-големият комплекс от ускорители в света. Основан е през 1954 от 12 европейски  страни, а сега броят е 23. От 1999 г. България е страна членка на ЦЕРН.
Учителите се запознаха с мисиите на ЦЕРН:

  • Наука – разширява границите на познанието;
  • Нови технологии за ускорители и детектори;
  • Образование – обучава бъдещи учени и инженери;
  • Сътрудничество – обединява хората от различни страни и култури.

За първи път учители слязоха  100 м под земята. Посетиха и двата детекторa ATLAS и CMS (в него има най-голямо българско участие) и техните контролни центрове.
Видяха компютъра, където се е родил  WWW(WORLD WIDE WEB). Придобиха представа за GRID технологиите в ЦЕРН. Запознаха се с приложенията на откритията  в медицинската диагностика и лечението на туморни заболявания, благодарение на медицинската физика.

Учителите имаха възможност да правят опити  и анализи в S`Cool Lab. Представени бяха възможностите за образователни програми на учениците в ЦЕРН. Визитата бе съпроводена и от посещения на различни културно-исторически обекти в Швейцария и Франция.

С участието в това обучение учителите стават посланици на ЦЕРН сред своите ученици, колеги и приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *