Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Службите за Великден ще бъдат пред храмовете, ще се излъчват онлайн

Службите за Великден да се проведат на открито, като за реда и сигурността да следят органите на реда. За това се разбраха Светия синод и властта.

На срещата е било обсъдено и промяна в тайнството причастие – вярващите ще се причестяват с различни лъжички, а иконите ще се дезинфекцират, увери след края на срещата началникът на кризисния щаб проф. Венислав Мутафчийски. Според вицепремиреа Томислав Дончев, няма проблем вярващите да влизат в храма, за да запалят свещ, но при спазване на санитарните изисквания. 

Службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн, стана ясно от думите на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски след срещата със Светия синод и преди срещата с патриарх Неофит.

От Светия синод са наредили още да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Служителите в църквите да използват лични предпазни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти. Миряните посещаващи храма да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения.

Кръщенета и венчавки да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *