Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Зрелостниците писаха по Елин Пелин на матурата по БЕЛ

Близо 49 000 дванадесетокласници се явявиха на матура по български език и литература. Те влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. 

Зрелостниците писаха есе на тема „Човекът и неговите съмнения“ или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния 41-ви въпрос от матурата по български език и литература.

Изпитът започна точно в 9 часа. Всички зали бяха дезинфекцирани, а на входовете се мереше температурата на зрелостниците. Маските не бяха задължителни за носене по време на самия изпит, а само при контакт с квесторите.

Подготовката за изпита е отнела цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина дистанция, а във всяка зала има максимум по 10 деца. Училищата с над 100 ученици, явяващи се на матура трябваше да осигурят и поне два входа за достъп.

Малко след 6 часа тази сутрин беше изтеглен и вариантът на матурата. Той е номер 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *