Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

144 г огънят на славата гори в памет на Христо Ботев и неговите четници

Огънят на славата тази вечер горя в центъра на село Скравена, където признателните поколения почетоха паметта на великия син на България – Христо Ботев и неговите четници.

На тържествената церемония гости бяха зам.-областният управител София област Николай Борисов, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на Общински съвет Ботевград Илин Черняшки Стефка Граматикова – Секретар на общината, кметът на Кмество Скравена Методи Драганов, общински съветници и др. Програмата започна с изпълнения на Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова. След което официалните гости се отправиха към църквата „ Св. Св. Козма и Дамян“, където се състоя панихида в памет на загиналите за свободата и независимостта на Българи

„За своя кратък 28-годишен живот Христо Ботев даде много на България – безсмъртно творчество и безпримерен подвиг, как се служи на род и родина. Подвигът на Ботев и неговите четници оттекна по българската земя и продължава  вече 144 години да е жив и днес, да изпълва сърцата ни с гордост, какви деца е раждала българска майка юнашка“. С тези думи водещата Цанка Йорданова откри тържествената церемония пред Паметник -костницата в 21ч.

„Втори юни е запазено място в историческия календар. Ден на почит, преклонение и гордост. Тук в Скравена времето  е спряло сякаш в миг. Тук всичко носи белега на вечност. Тук пада на колене цял един народ“, каза пък водещият Николай Найденов.


Кметът на Кметство Скравена Методи Драганов произнесе тържествена реч, в която подчерта, че втори юни е ден, в  който „се опитваме да разберем своята историческа съдба. Днес, денят на Ботев и загиналите за свободата на България е ден на преклонение, ден на единение и ден на гордост. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна следа във вечността с делата си и славната си гибел“, каза Драганов. Той даде думата за историческо .слово на д-р Тина Петрова- Главен асистент в катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ към „Университет по библиотекознание и информационни технологии“- София:

„Днес, на  2-ри юни е денят, в които отдаваме почит и преклонение на загиналите за свободата и независимостта на България. Днес повече от всякога са нужни герои, като Ботев и Левски, да послужат като пример, за да заявяваме смело и категорично своите позиции и да отстояваме праватa си в свободна България. Село Скравена е селището с голям принос в отбелязването на честванията, превърнали се в традиция oще веднага след освобождението без прекъсване през годините, а през 1930 година се включва и изпълняването на тържествена заря- кулминацията на деня.  И днес ще го направим , и днес ще сведем глава, макар и в сложна обстановка. Събрали сме се тук на площада в село Скравена пред Паметника-костница, където духът на героизма се усеща всеки ден. Днес емоцията е силна. За Ботев и за неговото дело думите обаче никога не са достатъчни. Делото му е и ще остане в историята будещо възторг, защото е саможертва, погубвайки младия си живот в името на родината. Това са онези ценности, които остават непреходни. Ботев сам го е казал „Но стига ми тая награда- да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда са свобода“. Днес усещаме тъга, но в същото време се чувстваме сплотени като народ, горди от това, че живеем в държава, родила истински българи достойни синове. Това ни прави още по- отговорни, паметта да остане жива. От нас зависи да предадем Ботевите завети на идните поколения, както са направили нашите предци, както са го направили жителите на село Скравена. Осмелявайки се да застанат пред поробителя и да защитят честта на борилите се, откупвайки и погребвайки останките на славните герои в двора на селската църква. Днес те са тук преместени от църквата през 1982 година в Мемориалния комплекс, които е символ на почитта, за което напомня и скулптурата „Майчина болка“, бдяща над героите. Затова трябва да се помнят и споменават имената на Георги Апостолов – секретар на четата, на Георги Стаменов, Петко Сруденковски, свещеник Димитър Николов, свещеник Попдимитров. Нека не забравяме историята, нека помним не само техния героизъм, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова свободна България. Нека да помним 1876 година, когато звездата изгрява, но и залязва с гибелта на Ботев. Нека винаги в сърцата ни кънти –„Жив е той жив е“ . Дълбок поклон пред всички загинали за нашата България.“

Главният библиотекар към НЧ „19-ти февруари“ Цанка Йорданова съобщи, че с  решение на Националния институт за национално недвижимо наследство и заповед от 13 април 2020г на зам,министъра на културата на Паметник-костницата на Ботевите четници е даден статут на обект с историческа и художествена ценност и с категория за национално значение.
2 коментара на “144 г огънят на славата гори в памет на Христо Ботев и неговите четници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *