Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинският съветник Цветослав Захариев с въпроси за състоянието на игрището и старото училище на Врачеш

На редовното заседание на Oбщински съвет Ботевград, което се състоя вчера – 25 юни,  бе приет Доклад за социално-икономическото състояние на село Врачеш, изготвен от кмета на селото – инж. Марин Бончовски.  

Двадесет и един съветници подкрепиха доклада, един бе против и четирима се въздържаха. Да припомним, че преди това общинският съветник от ПП МИР, Тихомир Найденов, внесе декларация, която е адресирана до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и до Росица Иванова – Началник на РУО- София област. С нея съветниците настояват да преразгледт становищата си относно съдбата на старото училище във Врачеш.

По повод декларацията, кметът на Врачеш Марин Бончовски заяви, че е подготвена подписка и даде предложение, след като  бъдат събрани необходимите подписи от жителите на селото, декларацията да бъде комплектована с подписката и заедно да бъдат изпратени отново до образователния министър  и до РУО.

В доклада кметът е посочил, че селото разполага с две спортни площадки. Едната е стадион с изкуствена трева, която се помещава в двора на училището. Поради това, че вечерно време се събират много деца, Бончовски счита, че  е необходимо инсталирането на една камера за сигурността на спортното съоръжение и играещите в него.

Започната е още една площадка за отдих и спорт в квартал „Радовец“ по проект „Красива община“. В момента върви процедура по възстановяване на стадион „Бошова ливада“ в селото. Вече има и регистриран футболен клуб „Мургаш – Врачеш”, се посочва още в отчета.

По този повод общинският съветник от ДИБО, Цветослав Захариев, който е собственик на футболния клуб, постави няколко актуални и болезнени въпроси, касаещи спортната площадка, намираща се до полуразрушеното старо училище във Врачеш.  Във връзка с  намерението на кметство Врачеш да изгради нова спортна площадка, общинският съветник Цветослав Захариев отправи въпрос към кмета на селото, дали не е удачно да бъде запазена изградената вече спортна площадка, намираща се непосредствено до старото училище и знае ли каква е нейната съдба? Захариев припомни, че въпросната спортна площадка е изградена през 2011 година и е  изпълнявала функциите на игрище за баскетбол, футбол и волейбол.

„Там имаше една прекрасна беседка, която в момента я няма. Имаше чешма, която не работи и е разрушена. Въпросът ми е, не знам за какви финансови средства става въпрос за новата спортна площадка, дали не е удачно да се запази старата и  по подобие на игрището в Трудовец, да се направи по същия начин съществуващата площадка с  изкуствена трева. През 2011-та нямаше такива модерни съоръжения и тогава във Врачеш беше изградена с асфалтово покритие“ , заяви Захариев. Той попита кмета Бончовски запознат ли е, кой е разграбил площадката.

В отговор Кметът Бончовски посочи, че площадката не е разграбена и състоянието й е горе-долу добро. „Беседката е съхранена, тъй като е направена от дървена конструкция. Площадката в долното училище е по-модерна и затова децата я предпочитат“, добави Бончовски.

Въпрос към кмета на Врачеш отправи и общинският съветник д-р Веселка Златева от групата на БСП. Тя обърна внимание на обстоятелството, че по пътя от края на село Врачеш до манастира се изхвърлят боклуци и има много животни, които пресичат този път.  Д-р Златева попита не е ли редно да се направят електропастири. Другият й въпрос бе отправен към общинското ръководство, кога е предвидено изкърпването на дупки по уличната мрежа в селото. По първия й въпрос кметът Бончовски заяви, че където е имало отпадъци са почистени и се следи да няма такива повече. Що се отнася до изкърпването на уличната мрежа, той заяви, че е внесъл до община Ботевград предложение за изкърпване на 18 улици в селото. По повод на присъствието на животни около пътя за манастира на Врачеш Бончовски заяви, че земите около пътя са селскостопански и се водят пасища и няма как да се извърши контрол на животните. Въпреки това кметството е съставило актове на стопани, чиито животни са залавяни бестопанствени.  Единственото, което можело да се преприеме, за да се предотварти излизането на животни на пътя, е да се изградят огради.  

На въпросите на д-р Златева отговори и кметът на общината Иван Гавалюгов. Той посочи, че за село Врачеш от общинския бюджет са предвидени 40 000 лв, за ремонт на пътната мрежа и че основният път ще се ремонтира по линия на Държавен фонд „Земеделие“. В момента се подготвят тръжни процедури за избор на изпълнител. „Предвиждаме подмяна на водопровода по улици, в които не е извършена такава подмяна“, каза Гавалюгов и обеща, че това което е заложено за ремонт, ще бъде изпълнено в рамките на строителния сезон.

В отговор на запитването на общинския съветник Цветослав Захариев кметът Гавалюгов отговори, че желанието на общината, е да запази спортната площадка до старото училище във Врачеш и намерението на общината е да раздели имота на две – старото училище да бъде с променено предназначение, съгласно инвеститорски интерес,  а площадката да стане като спортна общинска. „Тя трябва да се реновира и разбира се не мога да кажа дали е необходимо второ изкуствено игрище или е по-удачно да положим подходяща настилка, за да може тя да се ползва и за футбол, и за баскетбол, и така нататък. Ще пристъпим към реновиране на площадката едва тогава, когато разделим имота на две, но с функции на училище сградата на старото училище няма да има необходимост. Поради отказа на министъра на образованието и на РУО се спират и инвестиционните намерения за реновирането на спортната площадка. Аз се надявам, че Министерство на образованието и РУО ще проявят разбиране относно инвестиционния интерес на община Ботевград“, добави кметът на общината.  

Общинският съветник от ДИБО Георги Георгиев заяви, че на следваща сесия е необходимо общинският бюджет да се преразгледа и за село Врачеш трябва да се насочват поне 500- 600 хиляди лв, за да могат да се решат редица проблеми, „ които се дъвчат от дълго време. „Повече от видно е, че общинската собственост не се съхранява, така както трябва. Това все пак е най-голямото село в общината“, каза още Георгиев.

„Само се притеснявам, докато се прехвърли собствеността на имота, детската площадка се руши. Здрава е само оградата. Не знам някой минава ли покрай нея и видял ли е нейното състояние, но това бе първата спортна площадка във Врачеш? И на мен не ми е безразлична нейната съдба и просто искам да обърна внимание на кмета Бончовски да се направи всичко възможно тя да се съхранява.“, заяви общинският съветник Цветослав Захариев. По повод на поставени въпроси към него от жители на селото, той отправи питане към кмета на Врачеш във връзка с оборудването на  стола в старото училище. „ Въпросът ми е, дали пожарът е засегнал и помещението където бе стола?“

Кметът Бончовски отговори, че са останали само няколко маси и столове и, че в самото училище няма никакво оборудване. Това , което е било  годно за употреба, е преместено в новото училище – „Отец Паисий“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *