Литаково отбеляза 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на разделените от Берлинския договор Княжество България и Източна Румелия. Съединението е акт, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

Това е малко по- различно честване на празника. Жителите и гостите  на с. Литаково бяха приканени да се съобразят с противоепидемичните мерки.  Присъстващите   имаха възможността да се порадват на музикантите от Литаковската духова музика и самодейците на читалище „Светлина 1900“.

Официалното отбелязване на празника започна от 10:00ч. на центъра на селото. Кметът, г-н Пешо Младенов приветства жителите с кратко и силно въздействащо слово. Тържеството продължи с рецитал от групата за Художествено слово с ръководител г-жа Капка Тодорова.

След церемонията, председателят на читалището съобщи важна и заинтригуваща новина за жителите на селото.  От днес, денят на Съединението се поставя началото на първото Неделно хоро, което ще се провежда всяка първа неделя от месеца.  Хората ще бъдат уведомени чрез специално изготвени брошури за дата и час, също така селото ще бъде огласено от музикалните ритми на талантливите музиканти.

Тържеството завърши с празнично хоро и силните думи на кмета:

-„Преди 135г. Съединението обедини българите , за това аз като кмет призовавам всички да се обединим и заедно да работим за просперитета на с. Литаково! Нека всеки даде частица от себе си и работим в името на една кауза- Литаково!“

Честит празник, българи!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.