Клуб по шахмат „Балканъ“ участва в турнир в Самоков

На 24 и 25 октомври 2020г в Самоков се проведе най-силният в календара на Българската шахматна федерация, за тази година, турнир. Дисциплината бе ускорен шах, a кръговете бяха 7.

В турнира учавстваха 80 шахматисти от България и чужбина. Сред тях се итличиха имената най-силните български шахматисти във всички възрастови категории – редица родни и международни майстори. Половината участници бяха от националния отбор, завоювали 9-то място на шахматната олимпиада през август, в конкуренцията на 167 страни.

Свое дебютно участие направиха и шахматистите на новосъздадения ботевградски клуб „Балканъ“. Идеята на ръководството беше да се запознаят дебютиращите с обстановка, правилата и специфичната за този спорт атмосфера. Не се търсеха резултати и точки, тъй като това бе първи турнир на повечето от тях, а и нивото бе възможно най-високото.

Участниците от клуб по шахмат „Балканъ“ бяха-Елица Якимова-15г, Борислав Вълков – 33г, Борис Борисов – 45г и Галин Иванов = 44г.

Елица Якомова постигна 2 ремита, като хвърли бомбата във втория кръ,г постигайки равенство с републиканската ученическа шампионка до 15 г за тази година – Ася Григорова.

Борислав Вълков също поднесе приятна изненада, като надви без особени проблеми, кандидат майстор също във втория кръг. Той завърши турнира с 2 точки.

Борис Борисов превъзмогна лошия си старт и завърши ударно турнира, набирайки 3 точки. Тренерът Галин Иванов, като участника с най-висок шахматен рейтинг от отбора, срещна утвърдени имена и се представи достойно. Неговият актив бе 4 точки, като остави зад себе си редица изтъкнати шахматни майстори. Разликата му с първите 10 бе 0,5 точка. Само за сравнение може да се отбележи факта, че с 4,5 завърши водачката в световната шахматна ранглиста за девойки до 17 г – Надя Тончева, с ЕЛО 2350. Плановете на ШК „Балканъ:, съвместно с община Ботевград и ШК „Ан Пасан“ – София са за провеждане на турнир по ускорен шах на 28 ноември и на турнир ‘Блиц“ на 29 ноември 2020г в Ботевград, по повод празника на града. Очакват се много участници от цялата страна, стига да не бъдат забранени масовите мероприятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.