Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Наводнения и свлачища в Софийско, каква е ситуацията

sdr

алежите в страната намаляват, но последствията от тях продължават да предизвикват свлачища, наводнения и блокиране на пътища. 

Хиляди клиенти на ЧЕЗ от Западна България продължават да са без ток заради аварии.

Над 50 къщи в софийското село Петърч и около 10 в Костинброд са под вода. Помощ на засегнатите от стихията оказват пожарникари, доброволци и служители на общината. Стената на язовира е била пред рухване. През нощта е укрепена, а днес язовирът прелива, но само от своя преливник. Укрепеният с камъни бряг на река Блато обаче не издържа. Бушуващата вода го разруши и застраши строящата се сграда на Неделното училище. 

Остава критично положението и в Нови Искър

и населените места в района. Екипи на Гражданска защита отводняват къщи и дворове. Най-тежка е ситуацията в Мировяне, където пострадаха над 30 къщи, залети са десетки мазета, дворове и приземни етажи. Евакуирана от дома ѝ беше и 74-годишна жена.

След като вчера дигата на река Блато беше бутната при газостанцията на Нови Искър, днес се наложи да бъде възстановена заради опасност да спре газта на голяма част от София. Превантивно започна отводняването и на язовир „Суходол”. А хората са категорични, че не дъждът е причина за рязко покачилото се ниво на реката, а изпускането на язовирите. Близките язовири са в Костинброд и Опицвет.

Тежка е обстановката и в община Своге заради свлачища и липса на ток, информира БНТ.

Повишеното ниво на река Искър застраши пътя към София до село Гара Бов, където има опасност от срутване заради свличания на земна маса. От Пътната агенция съобщиха, че най-сериозно заливане на пътища има в областите Благоевград и Бургас.

Второкласният път към София край гара Бов остава под наблюдение заради опасност от пропадане. Още от вчера водите на река Искър са започнали да подкопават част от пътя. Движението ще се извършва двупосочна в една лента докато не бъде укрепен участъкът.

Засегнати от дъждовете са почти всички 38 населени места в община Своге. На места пътищата са блокирани от паднали дървета. Без ток са останали близо 10 села. Сред тях Искрец, Владо Тричков и Бов. В Искрец и Свидня са наводнени дворове и мазета. Стадионът в Своге също е под вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *