Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Бaлкан победи турския Бешикташ със 74-71 и отива на плейофи!

Балкан  остави сърце и душа на терена и се класира за втори път в своята история за плейофите на турнира за Купата на ФИБА Европа. Отборът на Йовица Арсич попари домакина на надпреварата турския Бешикташ със 74-71 след обрат в последните минути и си гарантина място в Топ 16 на турнира. За последно българският шампион игра там през сезон 2018/19, когато бе и първото му участие в тази фаза.

Честито, балканциии!

Успехът бе втори за ботевградчани, след като вчера удариха и шампиона на Румъния. Така нашите се класират като втори отбор в своята група. Първи е Сибиу, който днес победи Орадя, а нас в първия мач. 

Двубоят започна кошмарно за ботевградчани, а Бешикташ направи серия 12-0 поведе с 17-5 в първите минути. Нашите прибързваха и допуснаха много грешки в нападение като нямаха нито един кош от игра от средно първите 8 минути. Постепенно „зелените“ успяха да реализират, но завърши първия период без кош от средно разстояние и пасив от 12 (9-21). Всичките ни точки бяха от фаула и една тройка на Митко Димитров. Съперникът вкара 4 тройки от 4 опита. Пасивът на Балкан стигна 14 точки малко след началото на втората част (13-27) като нашите не успяваха да спрат съперника, който вкара на няколко пъти със сирената. Последва серия 6-0 за “зелените”след добра игра на Аврамов и нашите свалиха на 8 пасив 19-27. На 3,4 пъти нашите намаляваха на 8 точки, но домакините просто не изпускаха нито стрелба. Те вкараха няколко пъти със сирената, за да задържат разликата около 10 почти през цялата втора четвърт. Така завърши и на почивката (27-37). 18-годишният национал Алперен вкара почти всичко, което отиграеше – общо 15 точки през първите 20 минути със 100% успеваемост от средно разстояние ⅞ от фаула.

Мощна забивка на Ейджи свали на 7 изоставането ни 34-41 2 минути след началото на третата, но турците бързо качиха. 4:30 преди края след кош на Сияни Чеймбърс Балкан свалиха за първи път и до 6, но две грешки в атака в този момент позволиха на Бешикташ отново да дръпне напред. Митко Димитров вкара 3 поредни тройки в третата, за да задържи близо своите в мача. Във всеки момент, в който някой оставаше непокрит човек, той бележеше тройка и така разликата отново стана 13 за кратко. Така третата завърши с 9 аванс за Бешикташ.

Две минути след началото на последната Балкан за първи път се доближи само на 4 точки при 53-57. Нашите продължиха агресивно да наказват всяка грешка в средата на периода намалиха на 2! При 59-61. Тогава обаче не успяваха да се възползват след като изпуснаха няколко пъти и позволих ана Бешикташ да вдигне на 7. Нова тройка на Божо свали отново на 2! за 64-66 3 минути преди края на мача.

Шенгун бе фаулиран и не трепна от наказателната за +4, но Балкан пак свали на 2. 1:52 преди края Сияни доведе мача до равенство след пропуск на домакина за 68-68. Последваха пропуски и за двата и фаул в атака на съперника. АБсурден пети фаул бе отсъден на Ейджи, а съперникът вкара единия за 68-69. Сияни Чеймбърс попари съперника с тройка за 71-69. След тях Аврамов бе фаулиран и вкара за 72-69. Последва таймаут за съперника 5 секунди преди края. Бешикташ вкара кош за 72-71 и наставникът на Балкан Арсич взе прекъсване 3 секунди преди края. Турците фаулираха Аврамов ,който наниза и двата , за да класира Балкан в плейофите на ФИБА Къп!

Божидар Аврамов бе над всички за успеха  с 19 точки, 14 отбеляза Тауан Ейджи, а 13 имаше Митко Димитров. С 11 завърши Сияни Чеймбърс!

Източник:balkan-basket.com

1 коментар на “Бaлкан победи турския Бешикташ със 74-71 и отива на плейофи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *