Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приз „Учител на годината -2021“ получиха Мария Коцева, Веселинка Микова, Снежана Димитрова и Филип Зуберски

По случай 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов връчи приз “Учител на годината“ и плакет на Община Ботевград в четири категории: “Предучилищно образование“; “Начален етап на основното образование“;  “Прогимназиален етап на основното образование“; “Гимназиално образование“. Носителите на наградите са номинирани от учебните завдения и те са, както следва: Мария Коцева(Предучилищно образование) – учител в ДГ “Синчец“, Веселинка Микова (Начален етап на основното образование)– старши учител в ОУ “Н. Й. Вапцаров“, Снежана Димитрова (Прогимназиален етап на основното образование)– учител по история и география в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград, Филип Зуберски (Гимназиално образование) – учител по информационни технологии и информатика в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. По повод празника кметът връчи специална награда на Павлинка Георгиева от колектива на Общинска читалищна библиотека Иван Вазов.

Празникът започна в 10.30ч с шествие от Историческия музей до сцената на площад “Освобождение“, където произвуча химн “Върви, народе възродени“.

„Днешният ден е повод да сме горди най-вече, че сме допринесли толкова много за развитието на славянския свят като цяло. Днешният ден е ден за размисъл на събитията, които се случват в наши дни. Ние всички сме изключително доволни, че вие учители и ученици работите в една съвременна и модерна среда. Вярвам, че българският учител е високо морален, обществено ангажиран и професията не е просто начин за изкрване на средства, а е едно призвание , с което с което се гради нашето настояще и нашето бъдеще“. С тези думи кметът Иван Гавалюгов се обърна към десетките присъстващи на площада. Учениците той призова да се доверят на своите учители. „Подайте им ръка – те ще ви поведат по пътя на знанието и на духовенството. Бъдете силни, а силният човек е не просто физически силен. Силният човек е информираният, образованият, грамотният., Честит празник!“, каза още кметът Гавалюгов.

След получването на наградите учителите споделиха радостта си от тях. Мария Коцева оправи благодарност към директора на ЦДГ“Синчец“ Таня Цанова и целия колектив за гласуваното доверие.

„Горда съм с тази награда. Благодаря на училищното ръководство и на моите колеги. Пожелавам на всички учители да носят този плам в сърцата си, да обчиат учениците си“, каза Веселинка Микова.

Специален гост на празника в Ботевград бе журналистът Георги Тошев. В празничното си слово той заяви, че 24 май е най-хубавият и празничен ден в годината защото 24-ти май денят на нашия език. „Бллагодаря на Община Ботевград, че ме върна в града на моя баща, който е роден тук“. По думите му 24 май, освен дена на славянската писменост и култура, е ден на паметта. „Пазете езика, умейте да си служите с думите, защото думите са сила. Но те са и като бумеранг – могат да се върнат и с друг смисъл върху нас. Езикът е свещеното право, на което ние се изразяваме“, каза журналистът – биограф, написал книги за великите Стефан Данаилов, Цветана Манева, Наум Шопов, Милен Цветков и др. След словото си на сцената той се срещна с граждани на общината и раздаде автографи в авторските си книги.

Празникът продължи с концерт на певицата Теди Кацарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *