Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започна нощта на музеите в Исторически музей – Ботевград

Европейска нощ на музеите и галериите се провежда тази вечер в Исторически музей-Ботевград. Събитието започна с откриване на изложба , посветена на  ботевградчани- наши предшественици –  Стоян Чавдаров, летецът Гаврил Вълканов, Мария Малинчева, Камен Генчев. Те са живели в нашия град, оставяйки частица от себе си на местата, където са работели и в хората,  с които са работели. За тях споделиха своите спомени и прекрасни впечатления – роднини и колеги на различните им поприща.

Стоян Чавдаров е най-дългогодишният служител в съдебната система на Република България- 63 години , чиито кабинет се е намирал в сградата на Исторически музей, която преди 2011г е била Съдебна палата. Завършил е Софийска първа мъжка гимназия, а след това става авиотехник в Божурище. През 1945 г съдия изпълнител в Ботевград го взима за секретар.

Гаврил Вълканов е награждаван с ордени за изпълнения на летателния си и военен дълг от италианските власти, той е герой на България, но поради конюнктурата на тогавашния строй се превръща във враг на народа. Той е летец – инструктор, който подготвя летци, които бранят небето над София от англо-американските бомбадировачи и сам участва в няколко полета. След 9 септември работи като командир на юнкерски взвод. През 1947 г е уволнен от войската по „разпореждане“. Дамгосан като „враг на народа“в Ботевград започва да се занимава със земеделие, защото му се отказва работа, под предлог, че е уволнен офицер. В лагера в Оряховица копае изкопи , после го преместват в тухларна фабрика. След няколко месеца се връща в Ботевград. Продължава живота си трудейки се като магазинер, закупчик, снабдител, без да му се зачита образованието.

Мария Малинчева с много труд е успяла да възстанови театралните постановки на местните любители и радва години наред почитателите на театралното изкуство. Тя е работила дълги години за туристическо дружество „Венеца“ Ботевград и подпомагаше взаимо-спомагателната каса на учителите. Родена е 1918 г в Ботевград. Следва философия в Софийски университет и се дипломира през 1945г. „Тя бе един достолепен и неповторим човек и творец и виждайки усмивката на театралните дейци в Ботевград, тя казва всичко“, сподели Соня Маличнева – снаха в семейството и дългогодишен директор в ТПГ“Ст.Панчев“ Ботевград.

Камен Генчев е репресиран във всички времена и във всички времена. Участва в Първата световна война и е сред хората, които подготвят войнишкото въстание. Той е първият , който ръководи Земеделската служба в Ботевград. „Беше човек с голямо звание, голям ръководител“, спомни си Любен Томов – дългогодишен учител-земделец и поет. Той припомни, че Камен Генчев е бил изпратен в лагера в Белене, а Деси Иванова – екскузрзовод в музея заяви,че е бил спасен само с намесата на Тодор Живков.

Председателят на дружество „Орханиец“ Ани Виткова поздрави Исторически музей-Ботевград за инициативата. „Чухме спомените на роднините и радващо е,че те тачат паметта на близките си. Надявам се това да не е последното такова събитие“, заяви Виткова.

Нощта на музеите продължи в 20:00ч. с откриването на художествената изложба на художничката Дея Вълчева, която е с ботевградски корени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *