Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Какво е състоянието на бомбоубежищата в Ботевград?!

Войната в Украйна, която се разрази само на няколкостотин километра от границите на България, накара много хора да се замислят за съществуването и състоянието на бомбоубежищата.

Според бившия началник на Гражданска защита в Община Ботевград, Димитър Цолов, в града има множество скривалища, построени преди 1989г. За населението са били предвиждани съоръжения за укриване под жилищните блокове или в междублоковите пространства, като в момента почти всички подобни съоражения са на практика неизползваеми.

Едно от скривалищата се намира под сградата на Общинската администрация, като неговият авариен изход е задръстен от отпадъци.

„Имаме инструкции да направим праверка на състоянието на тези съоражения“, каза кметът на общината Иван гавалюгов. Според градоначалника една немалка част от скривалищата са вече с променено предназначение, а много от изгражданите в миналото бомбоубежища дори не са документирани, понеже са били със статут на секретни обекти.

Едно от големите бомбоубежища на територията на общината се намира под ОУ“Васил Левски“ – Ботевград. Преди няколко години държавата е върнала съоражението на общината, която в момента го стопанисва. „Има човек, който го поддържа във вид, в който може да се използва“, заяви кметът Гавалюгов.

E-регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната ще бъде активиран идната седмица, съобщи началникът на  Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той стартира стратегически трансграничен проект, свързан със засилване защитата на населението от бедствия, аварии и катастрофи.

В момента тече проверка на бомбоубежищата в цялата страна. Предната такава беше през 2018 г. Тогава обаче от МС обявиха, че тя не е разпоредена от правителството, а е рутинна. И само на територията на София област. По-конкретно в общините Самоков и Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *