Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Снимка: iStock/Getty Images

Тази нощ страната преминава към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта в неделя – 27 март, часът се сменя с един напред.

Връщането към зимното часово време ще стане на 30 октомври, когато в 4 ч. сутринта часовниците ще върнат един час назад.

В България преминаването от зимно към лятно часово време се установява като трайна практика през 1979 г., а аргументите, както навсякъде по света, са, че така се пестяла енергия за осветление. След десетилетия обаче ползите от това не се потвърждават с разчети, докато около 30% от хората изпитват психически и физически дискомфорт.

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4.6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. В България за се обявиха 96% като повечето от тях предпочетоха да живеят през цялата година по лятното време. Консенсус в ЕС по този въпрос не е постигнат до днес.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия – от 2014-а.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *