Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Етрополе: Областният управител посети местата, в които са настанени украинските граждани

„Доволни сме от условията и вниманието тук. Хубаво е. Но най-хубавото е, че няма бомби“. Това заяви една от жените, с които областният управител на Софийска област Иван Иванов разговаря при посещението си на местата в Етрополе, в които са настанени украинските граждани.

Усмивките на децата се върнаха при вида на образователните и забавни игри, играчки и спортни пособия, които областният управител Иван Иванов им предостави. „Аз имам много играчки, но те останаха у дома“, не се стърпя и каза с въздишка едно от момченцата.

До този момент 327 са дошлите от Украйна и потърсили временна закрила граждани на територията на Софийска област, съобщи областният управител Иван Иванов. Най-много от тях са в Община Етрополе – 121. 46 души са настанени в Долна Баня, 34 – в Костинброд, 30 – в Ботевград.

Група ГЕОТЕХМИН е настанила безвъзмездно в свои обекти над 100 души. Седемдесет и пет от тях са приети в хотел и хостел в община Етрополе. Сред тях са 25 деца, най-малкото от които е на три месеца. Разходите за престоя, в това число храната, бебешки санитарни продукти и мляко за кърмачета, се поемат по Благотворителна програма „Българските добродетели“, основана от управителя на Геотехмин ООД Цоло Вутов. Подкрепата, която се оказва на най-засегнатите от кризата в Украйна – основно жени, деца и възрастни хора, дошли в България, е в допълнение на помощта за Българския червен кръст за бедстващите в Украйна от дружествата – дарители от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг.

Украински граждани са настанени в още един частен хотел в Етрополе – „Подковата“.

От дружествата, предоставили подслон на украинските граждани, подчертаха пред областния управител Иван Иванов, че Районното полицейско управление в Етрополе е реагирало изключително бързо, адекватно и професионално при организирането на процеса по издаването на карти за временна закрила на украинските граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *