Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В духа на Великден в Литаково – с концерт и изложба

Концерт, посветен на Великден , се състоя днес в центъра на село Литаково. В него взеха участие самодейци от Народно читалище „Светлина-190“с.Литаково – Танцов състав „Литаково“ и  ТС „Литаковче“ с ръководител Нина Петкова, Иванинка Иванова, Фолклорна група с ръководител Тодорка Петрова и Литаковска духова музика с ръководител Дейвид Христов.

„Природата се събужда за нов живот и настъпва времето за най-прекрасния християнски празник-Възкресение Христово! В този ден целият свят тържествено отбелязва обновлението на светлите градивни добродетели, като вярата в доброто и любовта, които правят хората по-човечни. Този ден, символ на вечния живот, освен познатите по цял свят наименования -Пасха и Възкресение, за българите носи името Великден, защото няма нищо по-велико от вярата, че вечният живот побеждава смъртта и надеждата за спасение за един по-справедлив свят“. С тези думи водещият на тържеството Даниел Томов приветства присъстващите жители на Литаково.

Празничното събитие бе съпроводено с изложба на художничката и творец на нестандартно изкуство върху дървесина  Eлена Пеева от София, която е завършила Национална гимназия за приложни изкуства- София. Ботевградският край е свързан с живота й с с.Радотина, откъдето са корените й. Изложбата на Пеева се помещава във фоайето на читалището в селото. Тя се състои от 17 картини и творби от декупаж. Тя съдържа портретите на националните ни герои Васил Левски, Христо Ботев, на патриарха на българската литература Иван Вазов, на икони и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *