Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Паметна плоча на майстор-строител Иван Митински бе открита пред родния му дом в Радотина

Паметна плоча на Иван Митински, майстор-строител от с.Радотина, бе открита тържествено днес пред къщата му в селото. Церемонията започна в 10ч, а началото даде кметският наместник на селото – Йовка Милева. Плочата бе открита от пра-внуците Марио и Вики. Тук бяха роднини, близки и приятели на майстора.

Дъщерята на майстора -Ана Дикова отправи благодарност към всички присъстващи и по-специално към Антоанета Стаматова – строителен инженер, която е автор на писмата до институциите и на кметският намстник Йовка Милева, която с встъпването си в длъжност довежда инициативата до реализацията й.

Иван Митински е роден на 30 септември 1919г в многодетното семейство на Петър и Мария Митински. Той е  петият син. Баща му също е би майстор-строител, от когото е наследил влечението към професивята. След като татко му умира сравнително млад,  Иван поема грижата за семейството. Жени се за Мария Митинска, с която имат две деца – Пешо и Ана.

Иван Митински е изцяло отдаден на строителството и създава своя бригада от пенсионирани жители на Радотина, завърнали се в селото. Под негово ръководство са създадени всички обществени сгради в Радотина. Иван Митински няма техническо образование, но се справя отлично със сложните планове. Построяват читалището, училището, пощата, сградата и оградата на Гробищния парк, водопровода и няколко резервоара към него, оформят селския площад. Изгражда и водопровода на единствената запазена действаща воденица в района на Ботевград и полага непрекъснато усилия да е работеща. Мечата му е била да изгради кът на занаятите, като използва капацитета на река Рударка. Изгражда т.нар пералня в селото, казана за варене на ракия, водното колело за точене на ножове, които се използват и до днес.

Иван Митински се отличаваше с искрена доброта. С това си качество го помнят и днес в селото. „Той живя достойно, затова улицата пред неговия дом ще носи неговото име“, заяви кметският наместник Йовка Милева.

През януари 2022г Милева внася Докладна записка до кмета на Община Ботевград, Иван Гавалюгов,  с предложение улицата, на която е живял Митински, да се именува на негово име. След решение на Общински съвет, преименуването вече е факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *