Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Социалисти се преклониха пред паметта на героите от 9-ти септември 1944г на Братската могила в Литаково

78 години от победата над хитлерофашизма отбелязаха признателните поколения в Ботевградския край. Бележитата дата бе чествана за поредна година от социалисти на Братската могила над с.Литаково. На тържествената церемония присъства кандидатът за народен представител Иван Ченчев и водач в 26 МИР  за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. На честването присъстваха още кандидатът за народен представител Светлин Йотов от Ботевград– шести в листата на Софийска област, зам.кметът на Община Ботевград Цветелин Цветков,  кметът на село Литаково Пешо Младенов  и представители на ръководството на партийната организация.

В своето обръщение към местните социалисти и симпатизанти Иван Ченчев заяви, че девети септември е свещена дата за всички поколения!“  Особено за последните, които са възпитавани така, че не само не знаят и не помнят, но и не учат вече какъв е смисълът на датата 9-ти септември, и най-вече какво са направили българските герои, за да ни има нас, за да има България – такава, каквато е! Ние трябва да им простим на тези, които не знаят и не трябва да позволяваме да се пренаписва историята. Аз съм сигурен, че това няма да се случи, докато ни има нас. Докато всеки един от нас е жив, ще предава това, което е научил и си спомня за саможертвата на героите и за това, което са искали да постигнат те. Няма да позволим да се гаврят с героите, да се гаврят с историята и със всички, които дадоха живота си, за да бъдем днес ние свободни!“, каза още Ченчев.

„Братската могила е мястото, където трябва да се замислим, че нашата братска Русия е спомогнала за това днес ние да сме свободни и да изразяваме свободно волята си. Затова не ми е безразличен животът на нашите майки и бащи, баби и дядовци. Нима никой от нас не иска да получават по-високи доходи и пенсии! Затова социалният стълб, който постави БСП в предходното правителство, е важно да го продължи с управленската си програмав следващото правителство“, заяви Светлин Йотов.

Исторически доклад за събитията преди 9-ти септември представи Пенка Георгиева – секретар на Основната партийна организация в село Литаково.“ Нека в днешния ден склоним глава пред подвига на героите, загинали в антифашистката борба. Да отроним по една човешка сълза за онези, които напиха с кръв българската земя, които пред дулото на автомата произнесоха ‚Да живее България!“. В периода от 1941г  до 1944г своя принос в освободителна война дадоха 323 души. Участниците от Ботевградския край са: от Ботевград – 23, Литаково – 16, Рашково – 12, Скравена – 7, Радотина – 7, Липница – 6, Трудовец- 6, Новачене – 5. Убити от Ботевградския край са  общо 136 души. Партийният секретар припомни, че на  Братската могила в 7 гробници са погребани и лежат тленните останки на 72-ма народни синове – партизани и партизанки, от отрядите „Чавдар“,батальоните „Хр.Ботев“ и ‚В.Левски“, ятаци и помагачи от Литаково, Новачене, Скравена, Рашково, Ботевград и други селища на България. Братската могила неслучайно е интернационална, защото тук е разстрелян и погребан майор Уилям Томпсън – английски офицер и пратеник на английската военна мисия. Погребани са още канадския офицер Кларк, сержант Ник Монро(Англия), Кенк Алек Скот- англиски офицер, Ванюша червеноармеец от Украйна, Югославският партизанин Радован, изкопава гроба си и полужива е погребана Хермина Разградлян (Сашка) – арменка.