Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев пред избиратели в Трудовец: БСП реализира 22 млрд. лв. за социална политика

„Повечето от вас сигурно са усетили по джобовете си, че когато БСП бе на власт, макар и само за 7 месеца, реализира множество социални мерки и то с 26, а не с 80 депутати. Ние от БСП не делим хората на млади и стари, на поколения, а всички за нас са важни“ . Това каза Иван Ченчев -водач на БСП в 26 МИР-София област на среща с избиратели в село Трудовец, община Ботевград.

Ченчев открито посочи причините довели българския избирател до поредните избори. Според него новата коалиция ГЕРБ-ДПС, Възраждане и ИТН са свалили правителството. Той заяви, че дори и след вота на недоверие от „Възраждане“ са продължили да гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС, а в последствие са подкрепили и ратификацията за самолетите F-16. „Попитах в ефир днес зам.предаедателя на Възраждане, защо като са русофили, гласуваха на 27 юли 2022 г за ратификацията за самолетите“, сподели пред присъстващите. Според Ченчев е дошло време партии еднодневки да си ходят и да не се занимават с политика, като даде за пример партията на Бареков и Волен Сидеров. По тази причина той апелира хората да се доверят на партии като БСП, които са доказали, че носят отговорност и са преди всичко партия, а не политически проекти.

Водачът от БСП в 26 МИР ясно даде да се разбере, че с вицепремиер  Корнелия Нинова е върната  ролята на държавата в управлението, чрез държавните компании. По думите му след ревизия е установено, че през 12-годишното управление на ГЕРБ те са държани умишлено във фалит. Затова тази практика бе преустановена и още първия месец държавните предприятия са излязли на печалба. „За първи път след 30 години се заговори за българска промишленост и индустрия‘, посочи Ченчев и заяви, че за 7 месеца управление БСП е реализирала 22 млрд лева за социална политика, които никога не са били давани на хората- за увеличение на пенсии – два пъти с 39%, за безплатни детски градини, за  необлагаем минимум за първо дете от 600 лв, за второ дете- 1200 лв и др. Ченчев подчерта, че БСП ще продължи със социалните мерки, като увеличи с 30% вдовишките пенсии, ще наложи таван на цените, необлагаем минимум на прага на бедността. Той припомни, че по времето на министър Орешарски е оставен Сребърен фонд от 4 млрд. лева, за да може ако фалира държавата , да бъдат осигурени пенсиите, „От тогава, 2014 г, във всеки парламент БСП пита, къде са тези пари“, подчерта Ченчев. Той не изключи, че на предстоящите избори ще има купен вот, но заяви, че ако има справедливост, БСП ще вдигне изборния си резултат, защото вдигна доходите на хората.

В последвалия разговор с избирателите бяха засегнати темите за детските надбавки и детското здравеопазване, необходимостта от финансова децентрализация  и проблемите на водоснабдяването. В отговор на въпросите Ченчев заяви, че БСП се опитва да въведе най-лявата политика в данъчната система – корпоративното подоходно облагане. По думите му това се налага заради голямото ветрило между бедни и богати. „Не може човек с минимална работна заплата и човек с 5 млн.лв с годишна печалбаот 5 млн.лв,  да плащат еднакво 10% плосък данък. Той изигра ролята си навремето, но сега не е справедлив спрямо хората с ниски доходи.“, подчерта кандидатът за депутат. По темата с дърводобива, Ченев посочи, че БСП е оставила цена за кубик дърва на складова цена от 140 лв. В момента тя е 200 лв, По отношение на здравеопазването според него БСП има цялостна управленска концепция, но припомни, че в коалиция с още 4 партии от 20 министерства, е получила само 4.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *