Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отстраненото ръководство на ВМЗ: Атакуват ни хора, които изпълняват политическа поръчка

Отстраненото ръководство на ВМЗ-Сопот опроверга всички твърдения на служебния министър и ръководство на ДКК, изнесени пред медиите в последните дни.

„Атакуват ни хора, които изпълняват политическа поръчка – те не познават завода, производството и работниците, не са влизали в цеховете“, заяви Иван Иванов, който беше изпълнителен директор на ВМЗ от юни до август 2022 г.

По отношение на производството Иван Иванов отчете, че само за месец юли, назначеното от Корнелия Нинова като министър ръководство има повече произведена продукция от трите месеца, в които служебният министър Никола Стоянов е бил начело на ВМЗ. За първото тримесечие е произведена продукция за 16 млн. лв., за един месец при нашето управление – 28 млн. лв., заяви още отстраненият изпълнителен директор.

Преди него бившият председател на Съвета на директорите Мариян Йовчев също опроверга служебния министър и ръководството на ДКК, представяйки конкретните данни от бизнес-програмата на завода. „Тези факти обаче не са известни на хората и служебният министър и ДКК разчитат, че една неистина изречена 100 пъти, по метода на китайската капка, може да стане истина“, посочиха от бившето ръководство на ВМЗ.

На обвиненията за „луксозната къща“, в която е живял като директор, Иванов отговори: „Тя е наета като по-добър вариант от това членовете на борда на директорите да ползват хотели – практика, която са имали точно тези, които днес ни критикуват, те са ползвали луксозни хотели в района на Хисаря, и това може да се провери лесно. Нещо повече – къщата е ползвана от 6-ма души – пада се по 25 лева за нощувка на човек. Аз спях в едната стая, в съседната преходна стая – друг човек. Това ли е луксът на директора?“, попита отстраненият шеф на ВМЗ и в отговор на журналистически въпрос посочи имената на хората от ръководството, ползвали къщата.

За суровините Иванов съобщи, че е заварил 10 критични доставки. „Да, ако ги няма – би спряло част от производството. Става дума за огромен конгломерат от продукти, ситуацията е усложнена. От 10 критични доставки обаче оставих 2, и то с решение за тях до средата на септември. По наше време бяха разплатени стари над 35 млн. лв.“, изнесе още факти бившият изпълнителен директор.

Той коментира и темата за работниците и условията на труд. „Заболя ме от ироничната забележка на служебния министър за киселото мляко, което сме раздавали на работниците от ВМЗ. За него може да е несъществено. За мен, обаче всяка една социална придобивка за работещите във ВМЗ е важна“, заяви бившият директор на ВМЗ Иван Иванов и посочи свършеното:

„Отворихме стола – дотогава работниците се редяха на опашки в пек и дъжд с едни кутийки отвън. Съветът на директорите взе решение храненето в стола да се дотира. Сега чувам от работници, че столът бил затворен – нямам обяснение защо, ако е вярна информацията“, посочи Иван Иванов.

Той не скри, че е останал изумен как завод с подобно производство не е разполагал с необходимото и адекватно медицинско оборудване – „заварихме празна линейка“. Ръководството тогава оборудвахме линейката, както и четири медицински чанти и осигурихме медицинско обслужване.

Иванов припомни, че по негово време бе възстановена практиката работещите във вредните производства да получават „незначителното“ за служебния министър кисело мляко. До влизането на назначеното от Нинова ръководство, работниците нямат дори вода в помещенията – по техни признания, дори и нещо да им влезе в окото – тичат на по 200 метра да се измият. Екипът на Иван Иванов вкарва над 90 диспенсъра в цеховете.

„С влизането в сила на новия КТД увеличихме заплатите с 200 лева и ваучерите от 80 на 200 лв. – придобивка, извоювана от министър Корнелия Нинова тогава. По мое предложение към отпуската на всеки работник отпуснахме допълнително възнаграждение от 150 лева“, посочи следващите придобивки Иван Иванов.

За строителната програма бившият шеф на ВМЗ посочи, че е заварил завода в много лошо състояние – „в технологично отношение ВМЗ е останал в 20 век, при изключително лоши условия на труд“. На пресконференцията бяха показани шокиращи снимки на битови и санитарни помещения, на цехове.

„Хората, които ни атакуват за строителната програма и ремонтите, които започнахме – не са влизали в цеховете, те са си разхождали костюмите единствено от портала до директорския кабинет. Работниците, чистосърдечно признаха, че от 20 години те не са виждали директор да е влизал в цеховете“, подчерта Иван Иванов.

Заради това бившето ръководство обхожда цеховете, обсъжда с началниците на цеховете и със синдикатите предложенията за ремонти и изготвя строителната програма. Тя е одобрена и подписана от всички страни, съставена е комисия, която при ясни процедури и правила избира фирмите, предложили най-ниска цена, посочи бившият заместник-изпълнителенч директор Георги Цветков. По мнението на финансовия директор тогава заводът може да си позволи тази строителна програма, която значително ще подобри условията на труд и сградния фонд. Подчертава се, че първо трябва да се започне от покривите в спешен порядък, за да се хване хубавото време. Това е причината да се бърза със стартирането на строителната програма.

„Фактът, че в началото на септември при пороя в Карловско, ВМЗ се наводни заради течащите покриви и спря производството за седмица, показа, че сме били на прав път“, добави Георги Цветков.

Освен това лошото състояние на цеховете оказва негативно влияние върху здравето на работниците, мотивацията на работниците, готовата продукция и модернизацията и въвеждането на нови технологии. Поради тези причини ремонтните дейности, които предприехме, са от жизнено важно значение за успешното развитие на ВМЗ, казаха още от бившето ръководство на завода.

„В началото се чудехме дали служебният министър говори неистини поради незнание и заблуждение или преследва реваншистки цели. Днес вече сме сигурни – при него реваншизмът надделя над истината“, заявиха още от бившето ръководство на ВМЗ-Сопот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *