Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отбелязваме 114 години Независимост на България

На този ден преди 114 години, с манифеста на княз Фердинанд, се обявява независимостта на България, която независимост е призната от Османската империя и Великите сили.

Честването на празника в Ботевград започна с празнично шествие от пл. „Освобождение“, през пл. „Саранск“ до пл. „Незнаен войн“, където се проведе основната церемония. Там, пред възстановения преди дни Войнишки паметник, признателните поколения отдадоха почит към гениалното дело на предците ни с поднасяне на венци и цветя.

В церемонията участие взе народната певица Николета Николова, която под звуците на автентична българска гайда запя в чест на всички онези, които освободиха, съединиха и  отвоюваха независимостта на България.

Както Съединението, така и Независимостта са събития, въплъщаващи в Държавнически актове националния идеал на Третото българско царство, отстояващи иденстичността на една от най древните културни цивилизации в Европа! Те са изключителен успех и доказателство за отлично водената българска дипломация в зората на новата ни Държавност в началото на ХХ-ти век!

Дълго време значимостта на едно от най-важните събития в новата история ни е непризната, а се оказва, че обявяването на независимостта е едно от най-големите постижения на родината на дипломация и до днес. Макар че сме свикнали да го приемаме като един напълно формален акт, то е един от онези моменти, които трябва да помним, и с които трябва да се гордеем.

Денят на Независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание чак на 10 септември 1998 година, но със сигурност още от своето обявяване е повод за гордост и радост у всеки родолюбив българин!

Защото предците ни са осъзнали, че: Свободата трябва да се пожелае, а Независимостта да се заслужи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *