Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев в Ботевград: Успех за БСП означава успех за България (ИНТЕРВЮ)

На среща в Ботевград, пред пълна зала в Народно читалище „Христо Ботев 1884“, водачите на листите на БСП в 26 и 24 МИР Иван Ченчев и Георги Свиленски запознаха хората с политиките на партията и обсъдиха актуалната политическа ситуация в страната.

Иван Ченчев, водач на листата на БСП в 26 МИР София област, застана пред камерата на Botevgrad.NEWS, за да отговори на едни от най-важните въпроси преди предстоящия парламентарен вот:

За какво БСП иска кредит на доверие от избирателите на 2-ри октомври?

За да си довърши програма, понеже имаме близък контакт с избирателите, които знаят, че ние сме авторите на всичко социално, което се случи в последните 7 месеца и което е безпрецедентно за българската социална политика, поне в историята на прехода- 22 милиарда лева, толкова много пари за социални дейности и, разбира се, толкова много и различни мерки за преодоляване на кризата. Българските граждани го усетиха по джоба си, за да можем да довършим тази програма, която всъщност е програма изцяло обърната към тях, затова искаме на 2-ри, като гласуват за БСП с номер „28“, да разберат, че всъщност гласуват за себе си.

БСП единствена е против санкциите към Русия. Защо?

БСП има последователна позиция и ние казваме, че тези санкции не вредят само на българския национален интерес, както видяхме вредят и на Европа. Никой не печели от това нещо и то не е в интерес на страната ни. Има много други механизми, по които можем да осъществим и контакт с руската държава и това, което се случва в момента, да бъде преодоляно. Има различни мерки има път на дипломацията и ние вярваме в него. Ние искаме диалог, мир и преговори. Виждате те, че говорят все повече и повече за въоръжаване, а никога за мир напоследък, така че това е притеснително и категорично можем да допринесем за това нещо.

По време на обиколките Ви из населените места в Софийска област многократно заявявахте, че благодарение на БСП България не участва във войната с Украйна. Бихте ли казали в конкретика?

Щяхме да бъдем въвлечени в едно такова участие. Дали в България има интереси от различни посоки е едно на ръка, но наистина това, което се случи е, че можеше спокойно да бъдем въвлечени поради намерения на други, но без БСП беше спирачката в правителството това да не се случи. И като ни предлагаха увеличение на контингента на НАТО в България, и като ни предлагаха да даваме военна помощ, а ние не давахме, и като предлагаха да пращам и самолети, всичкото това щеше да се случи. България щеше да е пряк участник във войната или най-малкото – въвлечена във война, която, в този момент на икономически енергийни кризи, никак не е в интереса на България.

С кои партии БСП би се коалирала или не би се коалирала след 2-ри октомври?

Да видим първо кои партии, разбира се без ГЕРБ и ДПС, което е конгресно решение, а не на ръководството, а на самия конгрес на партията. Този модел, който докара България до тук, в никакъв случай да бъдем с тях нито да преговаряме с тях под никаква форма. Останалите партии да мислят дали искат да подкрепят, в името на гражданите на България, една социална програма и тъй като нашата е най-пълна, да бъдат така добри да я подкрепят и когато седнем да преговаряме, ще видим кои са партиите в парламента, колко са на брой тези без ГЕРБ и ДПС и след това ще говорим с тях, но ние сме на страната на истината и на страната на хората.

Апелът ми към избирателите е да гласуват. Да гласуват категорично, за да преодолеят купения вот, за които са бездейства в момента. Ако не вземат мерки, узаконяват това нещо и призоваваме служебното правителство, призоваваме органите на реда да бъдат така добри да си свършат работата. Ако отидат в едно малко населено място, много лесно могат да разберат кой какво прави, кой продава гласове и кой купува, така че не е толкова трудно. Те си имат своите канали и информатори, да си свършат работата.

Успех за БСП означава успех за България в това тежко време, така че успее ли БСП, ще успеят и гражданите. Мисля, че вече усетиха по джоба, а това тепърва предстои да се случи, когато БСП влезе в управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *