Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Историята на Персиян Еленков, разказана от Станимира Атaнасова, печели първа награда в категория „Спорт” в конкурса Web Report на Dir.bg за чиста журналистика

Ботевградчанинът Персиян Еленков 5 години издирва човека, благодарение на когото все още е жив. Благодарение на интервюто по телевизия bTV , той открива своя спасител – Доц. Д-р Светлин Цонев – специалист кардиолог, ангиолог с над 10 години опит и основни интереси в областите микроваскуларна дисфункция, сърдечно-съдови образни методи, невро-вегетативна регулация.

„На 4 февруари 2018-а, ти, човече не се подвоумяваш. Не се колебаеш да се втурнеш към преобърнатата и смачкана кола, разрязана от мантинелата. Знаеш, че освен обърнатата кола, животът на онзи, който е вътре – също ще се преобърне. Без да знаеш кой е вътре, без да те интересува – правиш онова, което е твой дълг не само на доблестен български лекар, но и на човек! А, вътре се оказва един живот на 25. Живот в разгара на силите си“.

Д-р Цонев не вярва, че Персиян ще оживее. През годините не разказва на почти никого за инцидента. Знае майка му, на която казва, че за този ден не иска повече да се говори. Иска да го забрави. Персиян оцелява. За секунди кошмарният 4-и февруари 2018г се преобръща. Превръща се в добър пример. През годините Персиян търси всевъзможни начини да открие спасителя си чрез медии и призиви, те обаче не достигат до д-р Цонев. Едва сега, едва сега всичко си идва на мястото. Д-р Цонев обаче разбира това едва в неделя, на 12 март 2023г . Казано по друг начин 5 години и 36 дни след катастрофата.

Историята „Писмо до ТЕБ”, написана и заснета от Станимира Атанасова – журналист от bTV и нейния екип, е големият победител в категория „Спорт” в конкурса Web Report на Dir.bg за чиста журналистика.

Двете части на историята на Персиян Еленков, видяна през погледа на Станимира Атанасова, можете да гледате тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *