Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Работна среща относно фотоволтаиците се проведе в Ботевград

На 21 ноември в зала „Христо Ботев“ – на партерния етаж в сградата на Община Ботевград, се проведе работна среща относно използването на възобновяема слънчева енергия под формата на фотоволтаици. Срещата е по проект „SUNRISE“ Prosumer solar energy и се организира от Община Ботевград и Хабитат България.

Проектът цели повишаване на осведомеността сред хората в България, Литва и Северна Македония за използването на слънчева енергия за производство на собствено електричество. Проектът е част от Европейската инициатива за климата (EUKI). EUKI е инструмент за финансиране на проекти на германското Федерално министерство на икономиката и защитата на климата (BMWK).

В рамките на проекта се предвижда подкрепа за инсталиране на фотоволтаици за балкони от типа Plug-in PV на 5 домакинства, живеещи в апартаменти в многофамилни сгради в град Ботевград, които ще бъдат с демонстративна цел. С тях ще се докаже, че фотоволтаиците са достъпни и не са сложни за обслужване и монтиране. Това сподели националният директор на Хабитат България Минчо Бенов по време на срещата.

Проектът има една по-голяма цел, а именно – да улесни изпозлванетро на тази технолгоия и изобщо на възобновяемите източници в домакинствата в чисто административен план„, допълни още г-н Бенов.

От екипа на Хабитат България обясниха на присъстващите за този тип фотоволтаици с щепсел за включване. Фотоволтаиците за балкони, с щепсел за включване в контакт (Plug-in PV) са микроинсталации, с номинална мощност до 800 W, които често се наричат „слънчев домакински уред“. Те не са популярни в България, но все повече се прилагат в домакинствата в Западна Европа. В Германия са инсталирани близо 1 млн. устройства, като на много места провинциите предоставят субсидия в размер на 150 евро. Тези фотоволтаици имат ниска мощност и ниска себестойност – до 500 евро. Те не могат да осигурят отоплението Ви през зимата, но могат да намалят разходите Ви за енергия с 10 до 30%.

Повече информация относно проект „SUNRISE“ Prosumer solar energy можете да научите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *