Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Денят на християнското семейство бе отбелязан в църква „Свето Възнесение Господне“

На 21 ноември християните отбелязват празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. Това е един от 12-те големи християнски празници, който се почита както от православието, така и от католицизма. По този повод, в храма „Свето Възнесение Господне“ празникът бе отбелязан тържествено.

Деня на християнското семейство отбелязаха с помощта на Общинска библиотека „Иван Вазов“ и ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград. Учениците прочетоха пред миряните, дошли да отбележат празника, за днешния Въведение Богородично и за Рождество на Просвета Богородица. Отец Борис също присъстваше на тържеството и поздрави всички по повод деня на християнското семейство.

На този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария, Йоаким и Анна, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог. В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг. Семейството отивало заедно в храма, за да се помоли  за здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали, освен празника Въведение Богородично  и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *