Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ски писта и извънградски парк бяха предложени при приемането на отчета за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Общината през 2023

По време на дискусиите по докладната записка в Общински съвет – Ботевград за приемане на отчета за изпълнение на Програма за развитие на туризма в Общината през 2023 г. стана на въпрос за изграждане на ски писта над Ботевград и крайградски парк. Общинският съветник Христин Савов зададе тези два въпроса към кмета Гавалюгов на редовната сесия на ОБС на 25 януари.

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов отговори: „Преди може би повече от 30 години въпросната ски писта функционираше, тя беше държавна, тогава още нямаше общинска собственост. Впоследствие, имотът стана частен. Съоръжението в 90-те години – демонтирано или разграбено, не мога да кажа, но не функционира един влек. Някои от вас може би са посещавали въпросната писта над „Стубеля“, която трябва да признаем, че беше детско съоръжение. Не е е някакъв лифт или сериозно спортно съоръжение. Предполагам, повечето са запознати, че там вече няма писта, а има гора. Собственикът на имота е търсил вариант през годините да закупи втора употреба лифт и да развива някакъв туризъм.„. Г-н Гавалюгов подкрепи идеята за ски писта над Ботевград. Той обаче посочи главната причина за нерентабилността на този проект – неблагоприятните метеорологични условия за ски на такава ниска надморска височина. Допълни и, че дори и да се използва оръдие за сняг, то пак няма да е ефективно, тъй като за него отново трябват минусови или близки до нула температури.

От сега трябва да е ясно, че то ще трябва да бъде финансирано от общинския бюджет. Частникът ще работи и ще инвестира само ако знае, че ще има възвръщаемост – печалба. Той едва ли ще го прави от социална гледна точка. Общината може да прави инвестиции и да финансира дейности от социална гледна точка, но това има смисъл, ако все пак има един смислен зимен сезон или температури, при които може да се поддържа с изкуствен сняг пистата поне два месеца.„, завърши градоначалникът.

По отношение на извънградски парк Гавалюгов сподели, че има такова подходящо място от 10 дка. То се намира във вилна зона „Зелин“ над магистралата на т. нар. „обръщало на автобусите“ или мястото, където се провежда състезанието Хард ендуро. Имало е проект преди години за изграждането на такъв парк на това място, но впоследствие е пропаднал заради недостига на средства от инфлацията през 2021 г.

Гавалюгов уточни: „Не искам да поемам ангажимент, че тази година ще се случи, но в следващите до 2 години, тъй като инвестицията не е безбожно голяма за създаване на някаква дребно мащабна туристическа инфраструктура с беседки, пейки барбекю, детски съоръжения, детски спортни съоръжения в този район на вилна зона „Зелин“. По-скоро очаквам реализирането на това инвестиционно намерение с реализирането на велоалеята, която ще минава покрай това място.“.

Другото възможно място за такъв парк, който ще бъде повече градски парк, е имотът на Технически колеж – София към ТУ-София, който е държавен с площ от 80 дка. Общината има разработен идеен проект за двора на Техническия колеж за визията му като парк с водни обекти, с естествени материали, с алеи и основно тревни зони без никакъв бетон. ОП БКС е почиствал имота през годините, но няма вид, годен за ползване от жителите на Ботевград. През предстоящата седмица кметът ще се срещне с ректора на Техническия колеж за възобновяване на разговорите по тази тема.

Христин Савов предложи района на местност „Рудешки дол“ като място за извънградски парк. „Там има и частни имоти, но Общината освен да продава имоти, може и да закупува. По отношение на идеята и концепцията за извънградски парк бих ви дал за пример извънградския парк в община Дупница, който е разположен на площ от 280 дка и е построен с помощ от програма ФАР на стойност около 8 милиона лева„, посочи Савов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *