Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград ще отбележи Трифон Зарезан с традиционен курбан

На 1-ви февруари Община Ботевград ще отбележи българския народен празник, посветен на свети Трифон – Трифон Зарезан.

Празничната програма ще започне в 11:30 часа в манастир „Рождество Богородично“ във в.з. „Зелин“, като желаещите да участват в надпреварата за цар на виното трябва да донесат, 10 минути преди началото на програмата, собствена продукция червено вино на място в двора на манастира. Вината ще бъдат номерирани и оценени от компетентно жури по критериите: цвят, аромат и вкус.

Събитието ще стартира с водосвет за здраве, след което ще започне музикалната програма, с участието на народната певица Иванина Иванова и фолклорен клуб „Варвари“, с. Трудовец.

По-късно ще бъде раздадена топла телешка курбан чорба. Тя ще се разлива в термо кутии, така че не е необходимо да се носят съдове. На жените ще бъде раздадена питка с паричка, за да бъде определена царицата на лозята.

Община Ботевград, с подкрепата на сдружение „Орханиец“ и архиерейското наместничество от общината, ще спази обичая по зарязване на лозята, който ще бъде извършен от новоизбраните цар и царица. В него ще вземат участие музикантите от Общински духов оркестър – Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *