Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Етрополска дружба“ тържествено отпразнува 120 годишнината си

Традиционната среща на „Етрополска дружба“ в София отпразнува 120 годишния си юбилей в компанията на новото ръководство на Община Етрополе. Председателят Павлин Бончев приветства гостите си с чувствено слово.

„За първи пръв път от почти 10 години, участие в нашата годишна среща взема кметът на Община Етрополе. Благодарим Ви, г-н Александров, за оказаната чест и уважение. Радваме се, че с Вас са и заместник-кметът Паолина Цанова, председателят на Общински съвет-Етрополе Боряна Керемидска и представители на общинска администрация“, поздрави гостите си Павлин Бончев.

Той припомни важни факти от създаването на „Етрополска дружба“ в София, за значимостта на сдружението за историята на етрополските будители, за ролята и значението на гражданското общество и неговите сдружения. Важен момент от дейността на „Етрополска дружба“ е завръщането на Паметника на загиналите във войните етрополци на Централния площад в гр. Етрополе през 2004 г. Паметникът е почистен, изградена е нова площадка, нов пиедестал с оригиналната височина и монтиран благодарение на Министерство на отбраната, на „Елаците-Мед“ АД и на Фонд „1300 години България“. Павлин Бончев отправи и една молба към кмета инж. Владимир Александров.

„Изразявам увереността на цялото настоятелство, както и на всички наши членове, че във Ваше лице, г-н Александров, ще намерим необходимото съдействие върху този паметник да бъдат изписани имената на всички воини, които са установени, но не са дописани, както и да се извършат леки текущи ремонти по него. До сега не намирахме съдействие и необходимото разбиране“, завърши председателят на сдружението.

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров прие присърце молбата и обеща тя да бъде реализирана. След това запозна присъстващите с проблемите и нарушенията, с които се е сблъскал за четирите си месеца на управление.

„За мен е изключителна чест да бъда днес сред вас. Общата дума, която всички ни свързва е Етрополе. Затова отправям покана към всички вас, следващото събиране на „Етрополска дружба“ да бъде в гр. Етрополе. Вашето присъствие ще е важно за нас и ще усетите енергията на града“, приветства ги кметът. Той им припомни, че животът в малкия град може да бъде прекрасен, благодарение на безплатните детски градини, в една от които има дори солна стая за децата, разказа им за турнира по плуване и модерно оборудвания плувен басейн, с който разполага СУ „Христо Ясенов“ и за чудесната природа.

„Добрият живот би бил още по-добър с прозрачно управление и именно затова се стремя да давам гласност на действията си и политиките, които водим с екипа ми. Работим в момента по няколко проекта, един от които е да изградим паметник на Васил Левски, който да бъде поставен на Морената“, завърши приветствието си кметът инж. Владимир Александров.

Програмата продължи с празничен концерт, в който участие взеха самодейните състави при Народно читалище „Тодор Пеев-1871“. Гостите се насладиха на прекрасните изпълнения на ЖВГ „Димана“, трио „Романтика“, Вили Рай и Тодор Гайдарски.

На събитието присъстваха представители на видни етрополски родове, допринесли за културния, икономическия и социалния възход на града. Те с гордост разказваха своите истории и със сълзи на очи си спомняха времената, когато са живели в гр. Етрополе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *