Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Европейска нощ на музеите 2024 г. и в Ботевград

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви. 

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г., 18 май. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

На 18 май 2024г ., събота, Исторически музей – Ботевград се присъединява към европейския празник заедно с повече от 50 музея и галерии.

Заложихме на представяне на значими събития от местните изкуства и спорт, както и на последните тенденции в общественото културно и социално пространство за многоликия образ на музеите. Съвременното изкуство и технологиите навлизат все по-категорично и от ден на ден засилват ролята си за развитието и модернизирането на едни от най-консервативните културни институти, каквито са музеите в България. В партньорство с Фондация „Съвременност“ ще бъде включен за първи път в този пъстър форум един младежки и иновативен проект, създаден от DIGIPHYSICS и носещ топлото наименование „Гора“. Той е част от по-голям проект № „25-00-79 Акция младежи“, включващ в себе си и участието на DJ SMYAH и мотивационния лектор Никола Живков. Представянето на този проект, свързан с дигиталните изкуства, ще се случи в залата за съвременно изкуство към Исторически музей – Ботевград „Хетеротопии“ с приблизителен час 19.00 часа с подкрепата на Община Ботевград.

Преди това в сградата на музея, традиционно, детски хор „Бонка Големанова“ под диригентството на Боряна Нешкова ще открие Нощта на музеите с песен.

Фотографската изложбата, която сега бе в Арена Ботевград, визуализираща успехите на баскетболния мъжки отбор на БК Балкан, спечелвайки първа шампионска титла през сезон 1973-1974 г., както и оригиналът на купата също ще бъде на разположение на посетителите.

Часовниковата кула ще очаква своите приключенци в нощното и покоряване от 20.00 до 23.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *