Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В ОбС – Ботевград е внесено предложение за закупуване на костюми за Фолклорен клуб „Варвари“ към НЧ „Никола Ракитин 1890“ – с. Трудовец

На 15 май 2024 г. в Общинска администрация Ботевград е постъпила докладна записка от Йоана Бенчева – Христова, член на Читалищното настоятелство на НЧ „Никола Василев Ракитин 1890″ в село Трудовец. В нея се подчертава необходимостта от закупуване на нови сценични фолклорни костюми за самодейците от клуб „Варвари“.

Спектакълът, който ще се състои през декември 2024 г. по повод 10-годишния юбилей на клуба, изисква нови костюми. Досега участниците са използвали брандирани тениски и черни панталони, като по-късно са купували стилизирани костюми със собствени средства. Въпреки това, наличните носии в читалището не са достатъчни за всички членове на клуба, което ограничава тяхното участие на сцената.

Проучване на настоятелството е довело до оферта от фирма „Балканфолк“ за 20 дамски тракийски носии на цена 500,40 лв. всяка и 5 мъжки носии на цена 646,80 лв. всяка. Общата стойност на новите костюми възлиза на 13 242 лева с включен ДДС.

Събраната сума от 4 140 лева от входни такси на коледния концерт на НЧ „Никола Ракитин 1890“, село Трудовец през 2023 г. ще бъде използвана за тази цел. Останалите средства се надяват да набавят чрез допълнителни дарения и спонсорства.

Танцьорите от клуб „Варвари“ ще участват и в шестото издание на Националния фолклорен фестивал „Златни нишки“, който ще се проведе на 8 юни 2024 г. в село Трудовец. Събитието се е утвърдило като значимо фолклорно събитие в община Ботевград и на национално ниво.

С оглед на оглед активното участие и професионалното представяне на клуб Варвари“ в местни, национални и международни фестивали е внесено предложение в Общински съвет – Ботевград за отпускане на финансови средства от собствени приходи на Община Ботевград в размер на 9 082 лева за покриване на цената за закупувнаето на новите 25 броя костюми за самодейците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *