Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград планира реконструкция на пречиствателните станции „Чеканица“ 1 и 2

Община Ботевград обяви намерението си да извърши прединвестиционно проучване за реконструкцията на пречиствателните станции за питейни води „Чеканица“ 1 и 2. Това стана необходимо поради констатирани проблеми с мътността на водата, подавана към населението, които не отговарят на нормативните изисквания.

Системата за водоснабдяване на Ботевград и Врачеш се осигурява от язовир Бебреш и редица речни водохващания. Водата се пречиства в две станции – ПСПВ „Чеканица“ 1 и ПСПВ „Чеканица“ 2, които осигуряват съответно 80% и 20% от водопотреблението на града. Въпреки че тези станции използват двустепенна филтрация, те не използват реагентна обработка и затова мътността на водата остава проблем, като пречиствателните съоръжения постигат само 50% и 15% ефективност съответно.

ПСПВ „Чеканица“ 1 е с капацитет до 150 л/с и пречиства водата основно от речни водохващания, като при необходимост използва вода от язовир Бебреш. През 2010 г. беше добавен втори пречиствателен модул, включващ озониране и повторна филтрация с напорни филтри, но към момента този модул не функционира. Средната мътност на пречистената вода през последните години остава над допустимите норми.

ПСПВ „Чеканица“ 2, разположена южно от града, пречиства водата от речните водохващания на р. Меча долина и р. Буканин дол и има капацитет до 80 л/с. Средната мътност на пречистената вода също надвишава стандартите.

С цел подобряване на качеството на водата и съобразяване с новите изисквания на Директива (ЕС) 2020/2184, Община Ботевград ще възложи прединвестиционно проучване за реконструкция на двете пречиствателни станции. То ще бъде възложено на изпълнител, който е специализиран в дейности от този тип. За това са необходими до 58 800 лв. с ДДС, които ще бъдат осигурени чрез собствени приходи на общината.

Отпускането на въпросните общински средства ще бъде гласувано от общинските съветници на редовното им заседание този четвъртък от 17.00 часа в зала „Ботевград“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *