Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ЦИК определи възнагражденията на членовете на комисии

Централната избирателна комисия определи възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в страната и специалистите към РИК за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Месечното възнаграждение на членовете на РИК за подготовка и произвеждане на изборите за народни представители е:

Председател  – 2300 лева

Заместник-председател  – 2100 лева

Секретар  – 2100 лева

Член  – 1900 лева

За подготовка на материали, за обучение на членовете на СИК, за предаване на книжа и материали на СИК, за приемане на протоколите на СИК с данните от гласуването, подготовката на протоколите на СИК и на РИК, както и на останалите книжа и материали за предаване на ЦИК на членовете на РИК се изплаща еднократно допълнително възнаграждение в размер на 400 лв. Членовете на РИК получават месечно възнаграждение от 7 септември 2024 г. до 14 дни включително след произвеждане на изборите – 10 ноември 2024 г.

Определя се еднократно възнаграждение на членовете на  СИК/ПСИК в страната за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., както следва:

Председател  – 275 лева

Заместник-председател  – 255 лева

Секретар  – 255 лева

Член – 234 лева

Членовете на СИК/ПСИК, които са участвали в обучение от РИК, получават допълнително възнаграждение в размер на 20 лв. извън възнаграждението по т. 6.

Членовете на СИК/ПСИК, които са участвали в приемането на материали и в подреждането на изборното помещение в предизборния ден, получават допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. извън възнаграждението по т. 6.

Членовете на СИК/ПСИК по чл. 285, ал. 1 ИК, които представят протокола на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително възнаграждение в размер на 25 лв. извън възнаграждението по т. 6.

 За подпомагане дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва:

специалист – експерт към РИК – 1450 лв. месечно 

специалист – технически сътрудник към РИК –  1050 лв. месечно.

Броят на специалистите към РИК е до 3, като РИК с решение определя броя на експертите, съответно на техническите сътрудници.

За периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от РИК на СИК, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в ЦИК може да бъдат привлечени сътрудници към РИК с възнаграждение не по-високо от 170 лв. Конкретният размер на възнаграждението, както и броят на сътрудниците се определя с мотивирано решение на РИК, съобразно броя на секциите и обема на работа в изборния район, като броят на сътрудниците не може да бъде по-голям от:

– 10 – за изборни райони до 350 секции;

– 20 – за изборни райони над 350 секции.

При необходимост от допълнителен брой сътрудници решението на РИК се съгласува със съответния областен управител.

За допълнителна информация ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *