Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Тържествено бе открита 20-тата юбилейна учебна година в Езиков център „Марконис“ – Ботевград

На 15 септември 2024 г. се проведе церемония, с която бе даден старт на юбилейната двадесета учебна година в Езиков център „Марконис“ – град Ботевград. На тържеството присъстваха: д-р Николай Николов – управител на Езиковия център, преподаватели в „Марконис“, ученици, родители и гости. Общинският духов оркестър – Ботевград, с диригент Иванка Савова, се погрижи за музикалния съпровод на откриването.

Водещата Надежда Катеринкина даде думата на управителя на „Марконис“ д-р Николай Ноколов. „Изключително много се вълнувам в този специален за всички нас ден. Започваме 20-тата учебна година за „Марконис“ и това е възможно, благодарение на всички вас и на всички нас. Благодаря Ви! Вярвам, че и дъжда не е случаен, защото 2008 година, когато за първи път посрещахме един много специален ВИП гост за „Марконис“ и той даде благословия за обновената база тогава отново валеше и днес отново вали. Уважаеми дами и господа, и днес този ВИП гост е при нас.„, каза д-р Николов.

Управителят обяви резултатите от изминалата академична година. Издадени са 117 международно признати сертификата от университета Кеймбридж и Pearson. Над 80% са оценките между Мн. Добър 5.00 и Отличен 6.00 по шестобалната система. За статистиката бе отбелязан и общият брой получени международно признати сертификати от създаването на „Марконис“ – 1 792 сертификата.

Последва представяне на педагогическия и непедагогическия състав на Езиковия цнетър и традиционният водосвет за здраве и благополучие, специално за който бяха дошли Негово високопреосвещенство ловчанският митрополит Гавриил, Негово преосвещенство епископ Михаил Константийски и Негово благоговейничество отец Борис, които осветиха и знамената на България, на Европейския съюз и на Езиков център „Марконис“, след което последва тържественото им издигане.

След водосвета зазвъня и първият училищен звънец в „Марконис“ за тази учебна година. С музикално и танцово участие в програмата на откриването се включиха професионален ансамбъл „Български ритми“ – София, с хореограф Радослав Тодоров, които изпълниха „Фолклорна китка“, и Мажоретен състав при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград с ръководител Иванка Христова.

Междувременно, на церемонията пристигна чуждестранният преподавател г-жа Келса Смит, която поздрави всички за новата учебна година и съобщи, че от Езиковият ѝ център „Native Connections“ правят дарение от 800 книги за библиотеката на „Марконис“ както в Ботевград, така и в новия им клон в Етрополе.

В края на церемонията бяха връчени сертификатите от университета Кеймбридж на учениците, които са се явили тази година на изпитите PET, FCE, CAE, CPE – изпити от най-високите нива според общата Европейска езикова рамка. Освен сертификатите и специални поздравления и аплаузи получиха две от възпитаничките на „Марконис“, които получиха сертификат за най-високото ниво C2. Това бяха Надежда Катеринкина и Цвета Диловска.

Откриването на учебната година завърши както всяко едно тържество на „Марконис“ – с Дунавско хоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *