Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

МАРК ЦЕКОВ от Ботевград: Трябва да има Закон за браншовите организации в сектор земеделие

Младите земеделски производители все по-смело вървят към браншово обединение. Това коментира за Дарик радио младият земеделски производител Марк Цеков.

Той и други фермери от т.нар. второ поколение в аграрния сектор планират обединение, но за да не бъде поредната неправителствена организация, те настояват да има Закон за браншовите организации в сектор земеделие. 

Този закон е важен, за да има легитимност в сектора„, каза още Цеков.

Такова обединение вече назрява. В интерес на истината се оказа, че в България има изключителни ерудити от младите хора. Особено земеделци, които знаят как да брандират продукта си, знаят как да създадат собствено „ноу-хау“, знаят как да излезнат от този порочен цикъл с негативната енергия в медиите и могат да създадат позитивни примери и да бъдат, естествено, добри ролеви модели.

Тук има един много важен момент! При младите хора няма тази обремененост. Виждаме, че в момента има организации с по едни, двама трима или пет човека, което за мен е все още изненада как продължава да се котира изобщо така идеология. Но по отношение на младите хора това го няма. Ние искаме чисто в практически аспект да можем да обменяме не само технология на производството, да можем да обменяме опит, контакти, да прави колаборации.

И я няма тази обремененост, че ние можем да бъдем конкуренти един на друг или че някой ще ми вземе пазара. Това го няма. И всъщност това е красивото на обединението на младите хора!”, сподели още Марк Цеков.

Той припомни, че земеделието е изключително важен сектор от икономиката и е важно да се даде нов поглед върху това какво е да си земеделец
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *