Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отложиха приемането на новата Наредба за условията и реда за използване на спортните обекти, заради предложения на съветниците Дренов и Донков

Общински съвет-Ботевград отложи за следващо заседание приемането на проект на новата Наредба за условията и реда за използване на спортните обекти, собственост на Община Ботевград. До това решение се стигна, след като в залата общинските съветници- Борис Дренов от БСП и адв. Георги Донков от КОНПИ направиха предложения за изменения.

Борис Дренов, заяви, че е сравнил проекта за Наредбата със сега действащи наредби на други общини и му е направило впечатление, че текстовете в нашата Наредба съвпадат с  тези на общини като София, Велико Търново, Добрич, Благоевград, Шумен, Сливен и Ловеч. По думите му най-общо отдаването на имоти се разделя на 4  – едното е безвъзмездно, а другите три -възмездно до 1г, до 10 г и до 30г. „Общото в наредбите е, че решението се взима от Общински съвет. В нашата наредба е записано, че това става по заповед на кмета с 5-членна комисия и че  договорът се подписва от директора на ОП Балкан“, посочи Дренов.

Той направи предложение в чл.8 да се добави ал. 3   с текст “Директорът на ОП „Балкан“ докладва постъпилите заявления за безвъзмездно отдаване на Общински съвет Ботевград и след утвърдително решение по ДЗ сключва договор“. Дренов заяви, че в другите общини решението се взима с гласовете на 2/3 на общинските съветници. „При нас това става чрез директора на ОП Балкан, което за мен е предпоставка „злите езици“ да говорят за корупционни схеми“, добави общинският съветник от БСП. Второто предложение на Дренов бе да бъде създаден нова алинея към чл.7 в  глава II, раздел Първи с текст „ Спортните организации с нестопанска цел, със седалище и дейност извън територията на Община Ботевград, на които е предоставено безвъзмездно ползване на спортен обект, който е собственост на Община Ботевград, без търг или конкурс за определено време, не могат да вземат и определят цени за входни билети и такси за спортните мероприятия, провеждани в предоставените им обекти“. Мотивът на Дренов е, че всеки гост, дали е клуб или федерация, трябва да плаща на наемни цени за неговото гостуване в ползването на спортните зали и обекти. „Но когато дойде време за състезание да бъде ясно регламентирано, кой и как събира парите от билети“, категоричен бе Дренов. По думите му по този начин ще се спре със спекулациите, че градоначалникът се разпорежда еднолично със спортните имоти.

Адв. Георги Донков от своя страна заяви, че възприема предложенията на Дренов и обърна внимание на текста, касаещ учредяване на право на ползване и право на строеж в чл.33, ал.2 от наредбата, където е дадено правомощие на кмета да сключва договори.

Кметът Гавалюгов отправи питане към двамата общински съветници, дали техните предложения са ги изложили пред служителите от общинската администрация и дали са потърсили становище или съдействие. „Смятам, че това не е най-обективният начин за изменение на Наредбата. Аз предлагам в един работен диалог да се включат юристите от общинската администрация, може и юристът на Общински съвет, да изчистите всички текстове, които ви притесняват, ако смятате, че противоречат на Наредбата или на Закона за физическо възпитание и спорт. Естествено, че всички външни организации трябва д заплащат, макар, че закона дава възможност да им се предоставя безвъзмездно ползване.  И естествено, че са заимствани текстове на Наредби на други общини. Така е със всяка една  Наредба, когато се заимстват добри практики, като се променя съдържанието там, където се смята, че трябва да се регламентира даден казус по съответния начин“, мотивира се кметът Гавалюгов.

В хода на дискусията общинският съветник Тихомир Найденов от групата на ПП МИР изрази мнение, че предложенията на съветниците Дренов и Донков, трябва да бъдат предоставени в писмен вид, след което всички съветници да се запознаят с тях. „По този начин ще има възможност да се изчистят конкретни текстове.“, аргументира се Найденов. Той подкрепи предложението на д-р Илин Черняшки /председател на Общински съет/, да бъде отложено приемането на Наредбата до изчистване на всички текстове. С 22 гласа „за“ и нито един против и въздържал се, приемането на Наредбата се отложи.

В Закона за физическото възпитание и спорта се съдържат разпоредби, съгласно които спортните обекти – общинска собственост могат да бъдат предоставяни за безвъзмездно ползване, да бъдат отдавани под наем, предоставяни на концесия и върху тях да се учредяват ограничени вещни права, при условия и ред, определени в наредба, приета от общинския съвет.

В проекта на Наредбата, внесена от кмета, е посочено, че с приемането на Наредбата се правят следните изменения и допълнения в Наредбата за реда за придобиване, управление н разпореждане с общинско имущество:
1 .Създава се нова точка 6. към алинея 2 на член 1. със следния текст: „6. при действия по управление и разпореждане с общински спортни обекти, които се извършват по реда но Наредбата за условията и реда за използване на спортните обекти, собственост на Община Ботевград.“
2.Текстът на член 37. алинея 1 се изменя и придобива следното съдържание: ..Върху спортни обекти – общинска собственост може да се учредяват ограничени вещни право по реда на Наредбата за условията и реда за използване на спортните обекти общинска собственост на територията на Община Ботевград, както и при спазване на изискванията на Глава Единадесета, Раздел IV от Закона за физическото възпитание и спорта
3.Отменят се текстовете на член 18 и на параграф $ 1. точка I от Допълнителните разпоредби на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.
§ 4. Настоящата Наредба влиза в сила от деня на разгласяването й чрез обявяваме на интернет страницата на Община Ботевград /https://botevgrad.bg’ на основание чл. 78. ал. 3 от АПК. чл. 37. ат. 3 от Закона за нормативните актове и чл. 22. ат. 2 от ЗМСМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *