Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Решено: До 32 150 лв бяха отпуснати за 8 бр. дървени павилиони за чествания от културния календар на Община Ботевград

С 21 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“  Общински съвет-Ботевград даде съгласие тази вечер да бъдат отпуснати финансови средства от собствени приходи на Община Ботевград в размер до 32 150 лв. с включен ДДС,  за закупуване на 8 броя дървени павилиони. Средствата бяха отпуснати по искане на Силвия Маринова – Директор на Общинско предприятие „Туризъм” – гр. Ботевград. Като вносител на докладната записка, тя мотивира предложението си с разрастването провеждането на  „Коледен фест“ и интереса на обществеността към него. Като допълнителен мотив Маринов е посочила още и провеждането на благотворителни кампании („Да помогнем на Кристиян“ и „Да помогнем на Марти“), и намерението на Общинското предприятие да създава по-добри условия за бъдещите инициативи. Павилионите ще допринесат за празничната атмосфера в централната градска част и ще предложат нужния комфорт на търговците, които участват в базара. До момента те са използвали собствени шатри или такива предоставени от Община Ботевград, а стоката ежедневно е пренасяна за съхранение на различни места. При наличието на павилиони, голяма част от тази продукция би могла да се съхранява в тях“, се посочва още в Докладната записка.

В хода на обсъждане на Докладната записка общинският съветник от групата на КОНПИ, Петя Кочкова изрази несъгласие с извършването на този разход от общинския бюджет. „Ако се сглобят и разглобят другата година, не се знае колко ще издържат тези къщички. По-удачно би било да се вземе нещо под наем“, заяви общинският съветник. Тя направи предложение коледните базари да се провеждат във фоайето на читалище „Хр. Ботев“, за да „не се харчат грешни пари за едно губещо общинско предприятие, което ако работи ефективно, трябва да пълни общинската хазна. Реплика на нейното изказване направи общинският съветник от ПП МИР, Тихомир Найденов, който заяви, че общинските предприятия не могат да реализират печалба или загуба. „За пореден път се изказвате неподготвена. Общинските предприятия не са търговски дружества по смисъла на Търговския закон.“. Той посочи, че функциите на ОП “Туризъм“ са съвсем други, то се занимава с културния календар на общината и е нормално да реализира разходи. В отговор Петя Кочкова, заяви, че никъде по света няма сектор, свързан с туризъм, който да източва общинския бюджет и да прави разход.

Общинският съветник от групата на ПП ГРЕБ, Николай Велков, заяви, че инициативата е хубава и ще подкрепи предложението. Той направи препоръка, когато има такива обществени поръчки, да се прилагат повее от една оферта. Цветан Миньовски от Движение „Социален хуманизъм“ заяви, че ще подкрепи докладната записка, тъй като смята, че е разумно да се развива града. „Обиколил съм много общини и тези павилиони ги има на много места. Предполагам, че и тези общини не са цъфнали, но го правят за доброто на хората“, каза още Миньовски.

В отговор на всички изказвания, кметът Иван Гавалюгов обясни, че още миналата година е имало предложения от фирми за дървени павилиони, но цените са били по-високи. Също така са предлагали и цена за ползването им под наем, като сумата на наема е била в размер на 50% от цената им. Гавалюгов посочи, че няма нищо против Общината да закупи къщичките и от лице, което може да ги изработи на по-ниска цена. „По наши проучвания, предложените павилиони са на най-добра пазарна цена. Те ще бъдат доставени и монтирани с такива размери, които да позволяват да бъдат премествани с кран и камион и ще се съхраняват от ОП БКС“, посочи кметът Гавалюгов. Той каза още, че дървените павилиони ще се ползват не само по Коледа, но и за Великденските празници, както и за други поводи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *