Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Представена бе втората самостоятелна изложба на младата ботевградска художничка Даяна Тинева

На 24 септември 2024г., в Исторически музей-Ботевград бе представена втората самостоятелна изложба на младата ботевградска художничка Даяна Тинева, чрез която тя заявява своя оформена, оригинална и зряла творческа концепция.

Показаните 18 творби са част от дипломния ѝ проект на тема „Подсъзнателен отпечатък“, разработен изцяло в областта на печатната графика и изпълнен с четирите най-често срещани графични техники: офорт, акватинта, линогравюра и сух печат – преге.

След като г-жа Рени Петрова-директор на Исторически музей-Ботевград откри изложбата, Даяна Тинева с вълнение представи на гостите, дошли да почетат нейното творчество своите творби, които определи като „Отпечатък на моята душа“. Тя сподели пред публиката интересни моменти, съпътстващи процеса на създаването на прекрасните графични композиции. Сред тях са изложени и различните матрици, които са използвани при осъществяването на отпечатъците. Повечето от тях са антропоморфни фигурки в различни форми и пози, които присъстват в различни комбинации във всяка една творба и които авторката е нарекла „Сенчестите“. Така всеки гост, имаше възможността да ги разгледа, да ги пипне, да усети различните им текстури и да съпреживее до известна степен, представения творчески процес в неговата цялост от идеята до крайната реализация. Засилен интерес предизвикаха библиографските издания към някои от творбите, които чрез стихове на утвърдени автори допълниха асоциативното съпреживяване на абстрактните композиции.

Графиките, които Даяна Тинева представя на тази изложба са единствени авторски отпечатъци. Всеки, който би проявил интерес за закупуване на творба, ще бъде притежател на единствен сертифициран отпечатък.

Нека се насладим на нейните оригинални графични послания и да ѝ пожелаем да се реализира не само като успешен художник, но и като преподавател, който може да запали интереса на децата към творчеството и към богатството на изобразителното изкуство.

Изложбата ще бъде на разположение на всички ценители на изкуството до средата на месец декември 2024г.

Заповядайте!

Източник: Исторически музей- Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *