Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Килийно училище – село Боженица отвори врати за посетители

В навечерието на 27-ми септември – Световният ден на туризма и в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството“ 2024г., чието мото тази година е: „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“, един от най-интересните културно-исторически обекти в община Ботевград – Килийното училище в село Боженица, отвори врати за посетители.

Припомняме, че през 2022 г., на годишното общо събрание на музейния съвет и след обсъждане с Кмета на Община Ботевград, бе взето официално решение обектът да се затвори за посещения и събития от всякакъв характер за неопределено време. Килийното училище в село Боженица е филиал на Исторически музей от 2006 година с регистрационен номер 109.1, от регистъра на музеите в България, но по смисъла на Закона за културното наследство не притежава статут на  Недвижима културна ценност. Неизвестни са причините за отсъствието на статут на сградата, но благодарение на местните жители и най-вече на г-жа Йонка Дилова и г-жа Петранка Василева от село Боженица тя е просъществувала и запазена в задоволително състояние през годините, служеща и за туристически атракцион като своеобразна етнографска къща, представяща културата и местните традиции.

Решението да бъде затворено за посещения е взето oт съображения за сигурност, след направено обследване през 2020г. Констатирани са нарушения в здравината на основата и гредореда, който е изпълнен в така наречения тип „Лястовича опашка“, характерен за Възрожденските строителни традиции, както и разпадането на покривната конструкция.

През 2023г. директорът на Исторически музей-Ботевград внася докладна записка с предложение за предвиждане в бюджета на Община Ботевград за 2024г. финансови средства, за извършване на  аварийни  ремонтни дейности на сградата на „Килийното училище“, което е част от сградния фонд на Община Ботевград, предоставен за безвъзмездно ползване с Решение № 60 от 13.03.2019г. И ДОГОВОР от 10. 04. 2019г.

Текущия ремонт, направен в периода 16-ти април – 31-ви май от „РИИНА ЕООД“, със седалище гр. София, от предвидени собствени средства на Община Ботевград в размер на 37 457 лева със ДДС. Извършените  дейности по пълна подмяна на покривна конструкция, поставянето на керемиди, близки по вид до възрожденските форми, с цел запазване на автентичността, нова отводнителна и дренажна система, както и заздравяване на конструкцията на самата сграда, позволяват безценната сграда да заживее нов, пълноценен живот с обновена и освежена експозиция и интериор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *