Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На XI Международна конференция по геомеханика специалисти от Елаците-Мед представиха иновативни практики

В периода 16-20 септември в гр. Варна се проведе XI международна  научно – техническа конференция по Геомеханика, на която екип от „Елаците- Мед“ бе сред ключовите участници. Конференцията предостави възможност на компании от минния бранш да споделят опита си и добрите практики.

Форумът привлече повече от 100 участници от академичната общност, държавни институции, проектантски организации, водещи компании в страната, сред които – „Елаците-Мед“, „Асарел-Медет“, „Дънди Прешъс Металс“, „Каолин“ и др. Представени бяха и научни доклади от МГУ „Св. Иван Рилски“, Университетите ХТМУ, УАСГ, ВТУ, „Тодор Каблешков“, Военна Академия, Университета в Белград и Киев.

Организатор на конференцията е Научно–техническият съюз по минно дело, геология и металургия, с председател доц. д-р. инж. Кремена Деделянова.

„Високата активност на учени и специалисти, и интересът към конференцията са доказателство за нейния авторитет през годините. Този форум се превърна в платформа за дискусии, свързани с новите технологични разработки и добрите производствени практики в минната индустрия“, каза доц. д-р инж. Кремена Деделянова при откриването на форума. Тя подчерта, че конференцията се провежда от над 35 години, първата от които е била през 1986 г. проведена, като конференция по открит добив на полезни изкопаеми и устойчивост на откосите в гр. Панагюрище. Неин инициатор и неин доайен е бил проф. дтн Стоян Христов.

Сред официалните гости бяха инж. Стоил Димитров – Генерален Директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, които приветства участниците във форума по време на официалното откриване, проф. д-р Павел Павлов от МГУ,  проф. д-р Андрей Тоцев от УАСГ, доц. д-р инж. Иван Митев Изпълнителен Директор на „БМГК“ и др.

Специалисти от „Елаците-Мед“ бяха подготвили интересни доклади, които предизвикаха сериозен интерес сред присъстващите. Инж. Цветан Дилов запозна участниците в конференцията с общите принципи за числено моделиране на устойчивост на хвостохранилища, чрез софтуера на Itasca Inc. FLAC (Fast Lagrangian Analysis of Continua – Бърз Лагранжов Анализ на Непрекъсната среда). Инж. Никола Тошков представи доклад на тема „Кинематичен анализ за оценка на структурно контролирани разрушения в Рудник „Елаците“, а неговият колега инж. Иван Василев сподели с участниците във форума геотехнически анализ на структурната цялост и наклона на откосите на рудничните стъпала в открит Рудник „Елаците“.

В началото на месец октомври ще се проведе и следващата конференция организирана от Научно–техническият съюз по минно дело, геология и металургия в гр. Девин, която ще проследи технологиите и практиките при подземен добив и минното строителство, на която също ще бъде представен доклад от Елаците-Мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *