Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Празникът на фолклора „Боженишки Урвич“ събра малки и големи в местността „Урвишка поляна“ (ВИДЕО)

Традиционният празник на фолклора „Боженишки Урвич“ и народен събор на село Боженица за поредна година събра малки и големи в местността „Урвишка поляна“.

Богатата фолклорна програма започна в 10:30 с изпълненията на Литаковската духова музика с ръководител – Дейвид Христов.

За доброто настроение на гостите на празника под крепостта Боженишки урвич се погрижиха самодейци от Ботевград, Врачеш, Литаково, Трудовец и Скравена и гостуващи формации от Калугерово, Розино и Зверино. В програмата участваха Литаковската духова музика, Танцов састав „Литаково“, Детски танцов състав „Литаковче“, Детски танцов състав „Жар“- село Трудовец, Клуб „Варвари“- село Трудовец, Танцов състав „Мургаш“- село Врачеш, Станислава Димитрова, Танцов ансамбъл „Ботевград“, Диана Николова, Театрална група- село Калугерово, Танцов състав „Български ритми“- село Скравена, Певческа група към Народно читалище „19-ти февруари 1906“ село Скравена, Йордан Борисов и Общински духов оркестър – Ботевград с ръководител Иванка Савова.

Специален гост–изпълнител тази година бе една от най–разпознаваемите и обичани народни певици в България – Росица Пейчева.

Община Ботевград бе подготвила празничен курбан, който беше осветен от отец Борис и раздаден на гостите на празника.

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов приветства гостите на фолклорния празник: „Радвам се, че имаме възможността за поредна година да продължим тази хубава традиция, да се събираме в последната събота на месец август на това прекрасно място, за да се повеселим, да потанцуваме, да попеем, да си отпуснем душите и да се позабавляваме. Проблемите, които ни съпътстват в ежедневието са много, но пък от друга страна, е хубаво, че намираме такива поводи, като този събор и да се освободим от ежедневното напрежение и от всички проблеми, които ни заобикалят и които винаги ги е имало и винаги ще ги има, но по-важно е да намираме поводи да се веселим и усмихваме, да покажем нашия позитивизъм, да покажем таланта на българите, таланта на изпълнителите от Ботевград и общината, таланта на нашите гости от съседни общини, които традиционно уважават нашия събор. Да покажем традициите, които нашата община има и вярвам, че тази традиция ще продължи и след нас, дълги години занапред ще радва жителите и гостите на община Ботевград…Пожелавам на всички много усмивки, много весело настроение, много позитивизъм.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *