Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ПГПЧЕ „ Ал.Константинов“ с награда за най-добра кинематография на първия фестивал на късометражното кино за средношколци на английски език

Първият годишен фестивал на късометражното кино за средношколци на английски език се проведе в петък, 31 май, от 20:00 часа в читалище „ЗАРЯ 1895“, гр. Правец. Домакин на фестивала беше ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец  със съдействието на читалище „Заря 1895“, комисия “Фулбрайт“ и фондация „Америка за България, под патронажа на г-н Румен Гунински, кмет на община Правец.

Фестивалът включи филми, създадени  от ученици от Благоевград, Разград, Варна, Гоце Делчев, София, Правец и Етрополе. Участващите филми бяха седем с продължителност 3-4 минути.  Ето и заглавията:

„Above the Limit”,

„ Deathfully Delicious”,

„Do you Want a Perfect Life?”,

„From Within”,

„The Good in Bad”,

„The GrapeYard”,

„The Idea”.

15 съдии от цял ​​свят – България, Германия, САЩ, Канада, Франция и др. оценяваха онлайн филмите, като окончателното класиране беше обявено по време на фестивала от Шона Рикетц и Уйлиям Теодору – учители асистенти в Правец и Разград към комисия Фулбрайт, България. 

Максимилиян Форстър – немски философ, изкуствовед, стипендиант на Комисия  Фулбрайт  за 2019-2020  в UNC Chapel Hill и съдия за филмовия фестивал в Правец,  беше  гост лектор на събитието и сподели свои мисли за историческата и съвременната връзка между филма и творческия потенциал. Скъпи гости на фестивала бяха семейството и състуденти на Борис Николов – режисьор и възпитаник на Езикова гимназия „Алеко Константинов“ – гр. Правец.  След прожекцията на филмите публиката се наслади и на изключителното масторство на нашия Боро (Борис Николов) в авторския му филм „Пейка“.  

Наградените филми са:

  • за най-добрa продукция:

Първо място за  “The Idea”, Варна

Второ място за “The Grape Yard”, Гоце Делчев

  • най-добър сюжет за филм:

“The Grape Yard”, Гоце Делчев

  • награда за най-добра кинематография на името на Борис Николов:

”Above the Limit” – ПГПЧЕ „ Алеко Константинов“, Правец

  • наградата за най-добър филм от името на семейството на Борис Николов беше връчена от неговата сестра и отиде отново при екипа на Езиковата гимназия в Правец за филма ”Above the Limit”.

Желанието на инициаторката на фестивала – Шона Рикетц, е Правец да се превърне в столица на ежегоден фестивал на късометражното кино на английски език за ученици от цялата страна. Да пожелаем успех на прекрасната идея!