Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Книгата на Георги Георгиев „Родословна хроника“ бе представена в Трудовец

Тази вечер от 18.30 ч в Народно читалище „Никола Ракитин” бе представена книгата на Георги Георгиев – „Родословна хроника”. Събитието е част от „Ракитинови празници 2019г” , посветени на големия местен поет Никола Ракитин.

Встъпителни думи произнесе председателят на читалището – Маргарита Стаменова. Тя припомни думите на Ракитин „Лично големи задачи и цели не съм си поставял никога, но живял съм и живея с дълбоката и несъкрушима вяра в духовната и физическа мощ на племето  си. Гордея се, че съм българин, че пея на звънката българска реч”. Прозвуча емблематичното негово стихотворение „Балканът моя пръв учител бе”, в изпълнение на ученичката Карина.

Диана Николова след това отправи музикален поздрав към всички присъстващи с песента „Садила мома край море лозе”. В програмата се включиха ученици от ОУ”Л.Каравелов”, които с четене на откъси от книгата и мултимедийна презентация  показаха същността на краеведската творба. Тя бе представена от краеведът и дългогодишен учител Иванка Караджова. Рецензент на произведението е Илия Попов, също изтъкнат краевед.

Гости на събитието бяха представители на  литературните среди от Трудовец, от Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” Ботевград, секретарят на Община Правец Албена Петрова, Христо Христов-Референта и др.

„Родословна хроника” е история на двете селища в източната част на Ботевградската котловина – Правец и Лъжене. Родословните корени на Георги идват и от двете. Книгата силно ме впечатли. Авторът умее да разказва, хубаво и подробно рисува бита, нравите и обичаите хората, наред със своята родствена история”, каза Иванка Караджова.

„Аз бях съпричастен с  творческото търсене на Георгиев”, сподели Илия Попов. По думите му книгата не претендира за класическо художествено произведение. „Тя е едно краеведско изследване на един род, поднесена така, че да бъде  интересна за читателя. С нея той се нареди в скромната редица на краеведите от Трудовец. В тази творба всеки любознателен наш съгражданин може да намери златни зрънца за историята на Трудовец”, добави Попов.

Авторът на книгата заяви, че 90% от описаните спомени са автентични. „Вътрешно бях убеден и подготвен да работя по този проект”, каза Георгиев. Той заяви, че има нещо, което не е казал в книгата и то е влиянието на духовните храмове и на манастирите върху съзнанието на хората. „Трябваше да издържа „изпита” при Отец Панайот при написването на този материал”, сподели авторът.

Христо Христов-Референта, автор на много исторически и краеведски книги, поздрави Георги Георгиев, като му пожела здраве и успех – да продължи делото.

„Младите когато чуят, че има написана книга, те си казват „Значи има нещо значимо”. И действително ,това което е написал Георги е значимо. Направил е характеристика на времето, на взаимоотношенията. За всичко това хората могат да му благодарят. Книгата е мост към бъдещето”, каза Лилия Цекова. По думите й младото поколение  не познава ли историята си, няма да открие пътеката, по която да върви към бъдещето.

Своя поздрав към Георги Георгиев оправи Даринка Петкова-  учител и поет, която прочете авторско стихотворение „Жива история”, посветено на автора.

Книгата „Родословна хроника” дава исторически сведения за тракийската могила Стублата, манастирче „Свети Георги”, Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил” , параклиси „Архангел Михаи”’, „Света Троица”,”Свети 50 мъченици”, „Успение Богородично”, църквата „Св.Георги” в Тудовец и  обекти в Правец.

Георги Иванов Георгиев е роден в Трудовец. Завършва средно образование в общообразователната гимназия в Ботевград. Продължава образованието си в Техникум по индустриална химия в град Варна. професионално израства в икономическия сектор на страната с най-продължителен трудов стаж в НПСК Микроелектроника. Работи като стопански ръководител  на цех за производство на особено чисти газове и свръхчиста вода за високи технологии. В периода 1990-1991 е във временната управа на Кметство Трудовец. Включва се в обществено-политическия живот на селото.  През 1995 г е избран за общински съветник от квотата на БСП. Член е на Обществения съвет на Кметството през мандата на кмета Веселин Драганов. Председател е на КС на Земеделска кооперация Трудовец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *