Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Малинка Цветкова с две награди от литературни конкурси в годината на Ковид 19

„В годината на Ковид 19 значително намаля броят на литературните конкурси у нас и в чужбина. А също така намаля желанието ми да участвам в такива. Два са конкурсите, на които получих награда през 2020 година“, това сподели пред Botevgrad.news поетесата Малинка Цветкова.

Първата нейна творба „La vida magica“ (Магията живот), която е удостоена с награда на 12 март, е от международния конкурс за къс разказ “Vivencia III” (Преживявания). Разказът й е награден с публикация в едноименна антология.

Преди два дни, на 9 ноември, Малинка разбира, че късият й разказ „Carta de un hombre en apuros: (Писмо до човек в беда), е един от 25-те избрани да бъдат публикувани в антология, носеща името на международния конкурс “Certamen Pachamama, Suena y Emprende” (Мечтай и постигай). Това е поредно признание за нейния талант извън пределите на страната.

„Това беше моята награда №37 на литературни конкурси през последните 7 години“, разказва Малинка Цветкова.

Двата наградени разказа са влючени в двуезичната й книга с проза Магията живот/La vida magica, на която тя осъществи шест представяния през миналата 2019 година – в България и Испания.

През май, тази година, Малинка е поканена от асоциация “Arte total” да участва в международен проект, в който сто поета имаха за задача да напишат стихотворение по една от стоте картини, предоставени от художници от над десет страни. Проектът се  казва „Fragmentos de Arte y Poesia“ (Фрагменти от картини и поезия). Темата бе резултатът от извънредното положение, вследствие на пандемията от коронавирус. През юли излезе от печат книга, съдържаща 100 картини и стихотворенията към тях, носеща името на проекта, съобщи поетесата от Ботевград.

Малинка Цветкова е автор на 5 поетични книги – „В различни точки на света“(2013), „Молитва за хубаво време“(2015), „Страх“ (2016), „Не искам“ (2017), „Магията живот“-проза(2019). Всички книги са представени в родния Ботевград и в Испания, преведени са също на испански език. Освен тях тази година тя издаде шестата си поредна поетична книга, озаглавена „Безбрежност“ (2020), но поради извънредното положение в България авторката не успя да я представи официално на ботевградската общественост. Малинка дълги години живее и твори в град Ибиса (Испания), откъдето черпи вдъхновение и не остава незабелязана от чуждестранните поетични среди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *