Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

296 100лв. е необходимата сума за изграждане на приют за животни

296 100лв. с включено ДДС е сумата, заложена в проектобюджета за изграждане на приют за бездомни животни. Кметът Иван Гавалюгов заяви, че обществената поръчка за избор на изпълнител най-вероятно ще започне още през зимните месеци.

„Община Ботевград вече разполага с одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Надявам се в началото на пролетта да стратират строителните дейности. По проект приютът ще е основно за кучета, но ще служи и за подслоняване на безстопанствени коне, крави и други животни“, съобщи г-н Гавалюгов.

„Първоначално, когато получихме проекта за количествено-стойностната сметка аз също останах неприятно изненадан от сумата, която ще струва изграждането, но в крайна сметка той трябва да отговаря на нормативните изисквания. Месечната поддръжка на приюта ще струва между 5 000 и 8 000лв. месечно. Трябва да бъде назначени ветеринарни лекари, които да се грижат по възможно най-добрият начин за животните. В приютът трябва да бъдат спазвани определени изисквания – температура в клетките на животните, специализирана храна и други. „, обясни кметът.

Иван Гавалюгов обясни, че приютът може да функционира и като хотел за животни, когато има свободни места. По този начин ще могат да се генерират собствени средства и приютът ще подпомага издръжката си.

„По закон всяка община трябва да има такъв приют, тъй като проблемът с бездомните животни е сериозен. Предвидените места за кучета ще бъдат 50. Предполагам, че капацитетът за кучета ще бъде запълнен на 100%. Разчитаме и на подкрепа от доброволци, които до сегашния момент за заявили готовност да съдействат, включително да полагат доброволен труд при грижата за животните и при осигуряването на средства чрез дарения и дарителски кампании за осигуряване на необходимите консумативи“, заяви Иван Гавалюгов.

Снимка: Darik News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *