Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

НС избра Драгомир Заков за министър на отбраната

НС освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра на негово място Драгомир Заков.

214 народни представители са гласуваха в зала и трима онлайн – общо 217.

Гласовете „за” са 181 в залата и 3-ма онлайн – общо 184, против няма, 33-ма въздържали се.

Веднага след избора му, Заков положи клетва в Народното събрание.

Драгомир Заков е дипломат от кариерата, като последните 20 години е работил на различни дипломатически длъжности в Министерството на външните работи. До момента е постоянен представител на България в НАТО от 2019 г. Завършил е Френската гимназия в София и магистратура по Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на Европейския съюз и Женевския център по политика и сигурност.

Между 2002 г. и 2004 г. е аташе към дирекция „НАТО и международна сигурност“ в Министерството на външните работи. Бил е част от екипите и ръководствата на Постоянното представителство на България в НАТО, в дирекция „ОССЕ и регионална сигурност“ във Външно, в представителството на България в ООН, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция „Контрол на оръжията“ в МВнР.

Удостоен е със сертификат от армията на САЩ през февруари 2001 г. като признание да подкрепата му за операцията Joint Guardian.

Женен, с две деца. Говори английски, френски и руски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *