Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Олиото с рекордна цена – мина 5 лв. за литър. Вицепремиерът Нинова задвижва Комисията за защита на потребителите

Цената на олиото вече е с нова цена. Литър от течността вече се продава над 5лв. В някои магазини има отстъпки от цената при покупката на цял стек.

Проверка на botevgrad.news показа, че в търговеската мрежа в Ботевград олиото се продава в широк диапазон от 4,59 до 6,99 лв за един литър. Цената му за половин литър е от 2,49 до 3,99 лв, а разфасовките от 2 л се продават от 9,75 до13,69 лв.

Още преди седмица производители алармираха, че олиото ще поскъпне. От бранша припомниха, че тенденцията „нагоре“ е  започнала отдавна – първо с поскъпването на слънчогледа. Влияние за образуването на крайната цена имат високата цена на ток и повишението на цената на горивата. 80% от световните запаси на слънчоглед и съответно производство на слънчогледово олио е концентрирано в Русия и Украйна, сочат експерти.

Според официални данни олиото само за миналата седмица се е вдигнало между 0,8% и 8,5%. Разликата между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,61 лв./литър за големите супермаркети и 0,68 лв./литър за по-малките магазини, показва още справка на земеделското ведомството. 

Според сайта Kmeta.bg цената на олиото за бутилка ще скочи минимум до 7,20 – 7,50 лв.

„Цена от 5 лв. за литър олио по магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана. Твърдението от днес, че спирането на внос от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за вдигането на цените е неоснователно“, това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след заседание на Министерски съвет.

По думите на министър Нинова България в момента има 1 500 млн. т. слънчогледово семе, което стига за четири години и половина за производство на олио, тоест липса на суровина няма.

„Това, което забелязваме в последните дни: собствениците на слънчоглед и производителите на олио задържат количества в складове и фабрики в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента има недостиг в Европа и света на слънчогледово семе – цената скочи на международните пазари.От днес задвижваме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по сигнал за картел, господстващо положение, всички възможности в закона. Комисията за защита на потребителите (КЗП) е на проверки – ще влезем във всеки склад, ако трябва и ще установим какво се случва там. Комисията по стоковите борси и тържища тръгва по всички пазари, за да се установи какво се крие. Искаме да кажем на всички, че държавата винаги ще подкрепя белия сектор, предприемачите, които работят на пазарни принципи  и на конкурентна основа, но онези, които в момента се опитват да печелят свърхпечалби на гърба на българския народ, ще им кажа: ще срещнете цялата сила на държавата, всичко, което ни позволява закона, всички институции ще се вдигнат на крак и няма да позволим, чрез спекула да изнудвате в тези трудни моменти  на кризи българския народ.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *