Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

13 украински граждани са приютени в Ботевград

Снимка: БГНЕС

8 жени, 4 деца и едно бебе са намерили убежище в Ботевград, след като са избягали от войната в Украйна. Това съобщи секретарят на община Ботевград Стефка Граматикова. В момента те пребивават в 3 частни жилища, предоставени безвъзмездно от жители на Ботевград.

Информацията е събрана в отговор на молбата на Община Ботевград гражданите да подават информация към общинската администрация, когато настаняват украински граждани.

Засега няма настанени бежанци в общинската почивна база край Боженица.

Общината води статистика за наличните имоти, които гражданите са готови да предоставят за настаняване на бежанци от войната. Всеки, които има възможност и желание да предостави подслон на бежанци, може да информира общинските власти на телефон: 0723/ 69-105 и 0723/69-102 или на имейл: obshtina@botevgrad.bg. Данните, които са необходими са: три имена на заявителя, адрес и площ на жилището, брой обитатели, които могат да бъдат настанени в него, и времеви период, за който имотът се предоставя. Важно е да бъде посочена възможността за изхранване – цялостно, частично или без такова.

За предоставяне на международна закрила в Република България украинските граждани, пребиваващи на територията на страната,  трябва да подадат молба пред длъжностно лице на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) или пред друг български държавен орган, който да я препрати на ДАБ при МС.

За да бъде регистрирана молбата на украинските граждани, те трябва да се явят в Регистрационно-приемателния център на ДАБ при МС: 

Регистрационно-приемателен център гр. София          

Адрес: гр. София, кв. Овча купел, ул. “Монтевидео” № 21A

За улеснение на украинските граждани, които вече са настанени на територията на община Ботевград, молбите за регистрация в ДАБ могат да бъдат попълнени и в Общинска администрация – Ботевград, която по служебен път ще ги придвижи до Регистрационно-приемателния център в София.

По време на регистрацията на украинските граждани ще им бъде предоставена подробна информация за правата и задълженията им по време на производството за предоставяне на международна закрила. След регистрацията ще им бъде издадена регистрационна карта, която трябва да носят постоянно у себе си до приключване на производството.

Ако украинският гражданин е родител и придружава в страната своето ненавършило 18-годишна възраст дете, може да поиска закрила и за него.

След регистрирането на украинските граждани от длъжностно лице на ДАБ при МС, по време на производството за предоставяне на международна закрила, гражданите имат следните права:

·         да останат на територията на Република България;

·         да получат регистрационна карта;

·   на здравно осигуряване, достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване при условията и по реда за българските граждани;

·         на психологическа помощ;

·         на социално подпомагане по реда и в размера, определени за българските граждани;

·         на преводач или тълковник;

·         на подслон и храна.

Украинските граждани могат да бъдат настанени в Регистрационно-приемателен център на ДАБ при МС, на други подходящи места за настаняване или на избран от тях адрес.

 До приключване на производството за предоставяне на международна закрила украинските граждани са здравно осигурени при условията и по реда за българските граждани. 

След предоставяне на международна закрила украинските граждани  имат право на достъп до пазара на труда, съгласно българското законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *