Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Eкометал Инженеринг“ – за ползите от скрапирането на стари автомобили

България е една от страните в Европейския съюз, която не дава почти никакви облекчения при закупуването на нов електрически или хибриден модел автомобил, независимо от това, че е включена в специалната програма на Евросъюза – „Околна среда“. До 2021 г. включително, ползите да се притежава електромобил или хибрид у нас са три – безплатно паркиране в зелена и синя зона в големите градове, отсъствието на екологични данъци (които в България са по-скоро символични) и усещането у собственика, че е намалил вредните въглеродни емисии във въздуха.

Докато се вземе решение от правителството как да се стимулира покупката на щадящи природата автомобилни превозни средства – като се върне стар автомобил, получи се парично облекчение или и двете, както и винаги, когато има наличен стар, над 15-годишен, автомобил, който не може да се ползва или е спрян от движение, може да се използват услугите на компаниите за скрапиране и рециклиране. Компанията Екометал инженеринг от 2002 г. изкупува за скрап стари коли, които се рециклират в централната база в кв. Кремиковци, София. Освен там, има по-малки бази за съхранение и в почти всички останали региони на страната, до които се извозват неизползваемите и нежеланите вече автомобили, които са взети от нечие паркомясто или гараж, или двор, с транспорт за сметка на изкупвача. След което се транспортират за рециклиране в основната база.

Ползите от скрапирането на колите са няколко.

От една страна то позволява да се сведат до минимум количествата на депонираните железни отпадъци, които биха могли да окажат негативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Също така се намаляват значително енергийните разходи за производство на нови суровини. Частите на стандартен автомобил съдържат над 65 % желязо и стомана. При по-старите коли това съотношение е по-високо, а при по-новите – по-малко. Стомана се използва за направата на купето, вратите, капака, багажника и калниците. За нейното производство се използва задължително поне 25 % желязо от скрап, което се добива при рециклиране. От общата тежест на автомобила, което се определя от модела, марката, наличието на всички компоненти и части, може да се пресметне какво ще е теглото на стомана и желязо в старата кола. Освен това от всички тези елементи зависи цената на изкупуване, която е пряка полза за собственика. Оценката се прави в момента на предаването, но може да се направи и предварителна оценка по телефон, имейл или в чат сесия със служителите от кол-центъра, които работят от 8 до 20 ч. всеки ден от седмицата. Собствениците на автомобилите получават удостоверение за дерегистрация, което се депозира в КАТ заедно с регистрационните му номера и след това превозното средство се сваля от отчет в районната  община по местоживеене. Това е задължение на притежателя на МПС-то, който трябва да представи последователно в КАТ и в общината съответните документи в рамките на 14 дни. След което той спира да плаща данъци за неизползваната собственост.

От друга страна са директните ползи за опазване на околната среда. Независимо от това, в какво състояние е колата, преработката ѝ се извършва под пряк и стриктен контрол върху всеки етап от процеса. Той се състои от 3 части: премахване на вредни за заобикалящата ни среда течности и вещества, разглобяване на части, които могат да се препродадат и съответно преизползват, и накрая се компресират и рециклират железните и стоманени части. Отстранените автомобилни масла могат да се преработят за повторно използване (между 85 % и 90 % от дехидратираните обработени масла могат да се превърнат в полезни продукти – смазочни масла и горива), да се изгорят или могат да се използват по алтернативен начин за битови цели. Освен това, когато се преработят, се намалява възможността те да проникнат в почвата, където да се натрупат и рано или късно да попаднат в човешкото тяло с храната или водата. Запазените части, които могат да се продадат за повторна употреба, намаляват непряко разходите за производство на нови, намаляват количеството на изхвърлени вторични отпадъци и също така позволяват да се направи ремонт на друг автомобил по-евтино. В бита пък намазването с машинно масло предпазва дървените повърхности от влага. Моторното масло, макар и вече използвано, може да удължи живота на електрическите и верижни триони.

Сред другите ползи от предаването на старите коли за скрап са:

  • подкрепа за автомобилната индустрия (включително дилъри и други свързани бизнеси);
  • подобряване на качеството на въздуха;
  • намаляване на зависимостта от внос на петрол;
  • намаляване на емисиите на CO2;
  • подобряване на пътната безопасност.

Която и от ползите от скрапирането да се избере, тя винаги ще бъде не само индивидуална, но и за обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *