Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Седмица на рециклирането и разделното събиране на отпадъци в ОУ“В.Левски“Ботевград

В ОУ“Васил Левски“ Ботевград бе проведена седмица на рециклирането и разделното събиране. Основните цели на мероприятието бяха да се научат децата децата какви са ползите от разделното събиране за опазване на околната среда и живота ни изобщо; да се запознаят със самия процес-три цвята контейнери, системи за извозване и разделяне на различните видове отпадъци; Да се ангажират емоционално; да се мотивират да се включат активно; да се превърнат в „посланици“ на идеята в семейството и в квартала

Проведени бяха поредица от мероприятия, както следва:

14.03.22 г-Ден първи-Еко час на класа – Работа в екип за изработване на кошчета за разделно събиране на отпадъци.

15.03.22 г.-Ден втори-С песен начина е винаги по-лесен чрез любима песен на ученици и учители „Екопесничка“. Учениците почистиха класните си стаи и изхвърлиха разделно своите ненужни отпадъци.

16.03.22 г.-Ден трети-„Нека помогнем на планетата Земя и бъде чиста тя“ Използвайки изцяло рециклирани материали, с малко старание, въображение, апликации и украси учениците изработваха различни предмети. Други оцветяваха различни картини.

17.03.22 г.-Ден четвърти-„Събирай разделно! Пази природата! Живей на чисто!“ Беседи, -презентация и работни листа във всеки клас. Учениците и техните учители беседваха и се обединиха около зелената идея за светло бъдеще, което да започне с промяна в нас самите, в нашето мислене и начин на поведение.

18.03.22 г.-Ден пети-Световен ден на рециклиранeто Закриване на седмицата с усмивка на лице . Учителите отново напомниха всички правила за опазването на околната среда и много други любопитни факти, като това, че от рециклиране на стъкло се намалява замърсяването на въздуха. Разделното събиране на стъклени бутилки и буркани води до извозването им до специални рециклиращи заводи, където стъклените отпадъци се смесват с пясък и се получава нова суровина за бутилки. В пещ се разтопява суровината и се излива във форма на бутилка или буркан и така те са готови за пълнене и продаване. От рециклирането на хартия се спасяват горите, защото голяма част от отпадъците на Земята са от хартия, а за да се произведе един тон хартия е нужно да се изсекат 24 дръвчета. Любопитен факт, с който се запознаха учениците е, че пластмасата се разлага в природата за около 400 години и спестената енергия от рециклирането на 2 пластмасови бутилки ще захрани компютър за цял един час.

Още много любопитни и интересни факти научиха през изтеклата седмица учениците, малки и простички правила за опазване на природата около нас, но също така много важни, за да се живее в един по-чист свят. „Герои на рециклирането“ през седмицата бяха учениците от трети „а“, трети „б“ и четвърти клас от Основно Училище „Васил Левски“ Ботевград, които се включиха активно в инициативата на България от сдружение BG Бъди активен и Global Recycling Foundation.

Учениците и техните учители изказват огромната си благодарност на фирма ПАК ЕСТ ЕООД-гр. Сливница за индивидуалните подаръци, които предоставиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *